Vraždy v Londýne majú autora. K útoku, pri ktorom zomreli dvaja nevinní ľudia a páchateľ, sa prihlásil Daeš

    0
    Na snímke z videa ozbrojení policajti obkolesujú podozrivého muža na moste London Bridge po policajnom incidente v centrálnom Londýne 29. novembra 2019. (Autor: TASR)

    Džihádisti sa k útoku v okolí mosta London Bridge prihlásili prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amák, ktorá označila páchateľa za bojovníka IS. Podľa nej išlo o odvetu za účasť Británie v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu.

    “Osoba, ktorá vykonala londýnsky útok, …bola bojovníkom z Islamského štátu a urobila tak v reakcii na výzvu útočiť na občanov koaličných krajín,” píše sa vo vyhlásení agentúry Amák.  

    Páchateľom útoku v okolí mosta London Bridge bol podľa britských 28-ročný Usman Khan, ktorého pred niekoľkými rokmi odsúdili za teroristickú trestnú činnosť a vlani ho po odpykaní časti trestu podmienečne prepustili. Policajti Khana krátko po piatkovom útoku zastrelili.

    Podľa správ britských médií bol tento muž napojený na extrémistické islamistické skupiny a po prepustení ho monitorovali za pomoci elektronického náramku.

    K útoku došlo necelé dva týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami v Británii, ktoré sa majú konať 12. decembra. Britskí politici na čin reagovali dočasným pozastavením svojich predvolebných aktivít.

     

    - Reklama -