Výmena stráží v Nemecku, nové vedenie majú SPD aj ADF

    0
    Vystúpenie niekdajšieho nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera na zjazde sociálnych demokratov. (Autor: SITA)

    Reagovala tak na sobotňajšie zverejnenie výsledkov volieb nových spolupredsedov lídrov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), v ktorých zvíťazili Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová, kritici súčasnej veľkej koalície kancelárky Angely Merkelovej.

    “Tešíme sa na spoluprácu (s novým vedením SPD) v duchu dôvery v prospech našej krajiny,” uviedol generálny tajomník CDU Paul Ziemiak, ktorého citovala agentúra DPA.

    Zároveň však vylúčil možnosť otvorenia rokovaní o zmenách v koaličnej dohode, ktorá tvorí základ súčasnej vlády. Voľba nového vedenia SPD podľa Ziemiaka “na tomto základe nič nemení”.

    Vo vnútrostraníckom hlasovaní, v ktorom sa rozhodovalo o nových spolupredsedoch SPD, zvíťazili exminister financií Severného Porýnia-Vestfálska Norbert Walter-Borjans a poslankyňa nemeckého Spolkového snemu Saskia Eskenová.

    Porazili tak konkurenčný tandem, ktorý tvorili spolkový vicekancelár a minister financií Olaf Scholz s brandenburskou političkou Klarou Geywitzovou.

    Nových lídrov SPD musia ešte vo funkcii oficiálne potvrdiť delegáti straníckeho zjazdu, ktorý sa uskutoční na budúci víkend. Walter-Borjans a Eskenová hovoria o možnosti otvorenia koaličnej dohody.  

    Výsledok vnútrostraníckych volieb podľa AFP spochybňuje budúcnosť súčasnej veľkej koalície, v rámci ktorej spoločne vládnu konzervatívny blok CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej a SPD.

     

    - Reklama -