Grécko chce, aby o dohode medzi Tureckom a Líbyou debatovalo aj NATO

    0
    Kyriakos Mitsotakis (Autor: TASR)

    Dokument podpísali minulý týždeň v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a premiér medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž.

    Dohoda sa týka vojenskej spolupráce a spolupráce v oblasti bezpečnosti a námorného práva.

    Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v nedeľu podľa agentúry AFP vyhlásil, že Severoatlantická “aliancia nemôže zostať ľahostajná, keď jeden z jej členov otvorene porušuje medzinárodné právo a má v úmysle poškodiť iného člena.”

    Grécko vyjadrilo svoju nespokojnosť s dohodou, pretože napr. spochybňuje morské hranice vo východnom Stredomorí.

    Atény už minulý týždeň vyzvali veľvyslancov Turecka a Líbye v Grécku, aby podali informácie o obsahu podpísaného dokumentu.

    Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias sa v nedeľu v Káhire stretol so svojím egyptským kolegom Sámihom Šukrím, aby prediskutoval túto záležitosť.

    K podpísaniu dohody medzi Tureckom a Líbyou pritom došlo napriek výzvam Ligy arabských štátov (LAŠ), aby Líbya – ako člen LAŠ – ukončila spoluprácu s Tureckom na protest proti jeho nedávnej vojenskej ofenzíve proti kurdským silám v Sýrii.

    Líbya sa zmieta v chaose od roku 2011, keď tam bol za pomoci NATO zosadený dlhoročný vodca Muammar Kaddáfí.

    Chaos prerástol v roku 2014 do ozbrojeného konfliktu, v ktorom proti sebe stoja na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej vláde a parlamentu a na strane druhej jednotky generála Chalífu Haftara.

    Proti obom vedú ozbrojený boj islamisti a ich spojenci. Haftar v roku 2014 vyhlásil vojnu islamským militantom v meste Benghází.

    Získal si tým podporu mnohých Líbyjčanov nespokojných s politickým a bezpečnostným chaosom, ktorý v ich krajine zavládol v roku 2011 po zosadení a zabití Muammara Kaddáfího.

    Kým Saudská Arábia, Egypt a Spojené arabské emiráty podporujú Haftara, ktorý v apríli spustil ofenzívu v snahe zmocniť sa Tripolisu a vyhnať odtiaľ bojovníkov lojálnych medzinárodne uznanej vláde,

    Turecko a Katar otvorene podporujú Haftarovho rivala Fájiza Sarrádža, predsedu svetom uznávanej líbyjskej vlády.

    Grécko – člen NATO podobne ako aj Turecko – udržiava so svojím susedom – Tureckom – veľmi krehký vzťah.

    Turecko sa totiž okrem iného stalo bránou do Európy pre tisíce žiadateľov o azyl snažiacich sa dostať na grécke ostrovy a odtiaľ do iných krajín EÚ.

    Svoju rolu v najnovšom spore zohráva aj ťažba zemného plynu vo výlučnej ekonomickej zóne v blízkosti Cypru, ktorý je členskou krajinou EÚ, či obavy z porušenia zbrojného embarga uvaleného na Líbyu.

    - Reklama -