Irán je stále ochotný viesť jadrové rozhovory, ak USA zrušia sankcie, tvrdí Rúhání

    0
    Hasan Rúhání (Autor: TASR)

    “Ak budú ochotní zrušiť sankcie, sme pripravení na rozhovory a rokovania, dokonca aj na úrovni hláv štátov skupiny 5 plus 1,” povedal Rúhání v prejave odvysielanom naživo v štátnej televízii. Myslel tým päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Čínu, Francúzsko, Rusko, Britániu a USA) a Nemecko.

    Rúhání už dlho požaduje zrušenie amerických sankcií ako podmienku návratu Iránu k rozhovorom o jeho jadrovom programe, pod záštitou spomínaných šiestich svetových veľmocí, ktoré dosiahli v roku 2015 historickú jadrovú dohodu s Teheránom. Tá má formálne názov Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA).

    “Sme pod sankciami. Táto situácia… trvá kvôli sionistom a spiatočníkovi v regióne,” dodal iránsky prezident, čím narážal na Izrael a Saudskú Arábiu.

    “Táto situácia… je spôsobená krutým konaním Bieleho domu. Nemáme na výber, iba sa vzpierať a odolávať tým, čo na nás uvalili sankcie. Zároveň však nezatvárame dvere rokovaniam,” zdôraznil Rúhání.

    “Vravím ľudu Iránu, že kedykoľvek bude Amerika ochotná zrušiť a odložiť nesprávne, kruté, neoprávnené, chybné, teroristické sankcie, okamžite sa môžu stretnúť lídri skupiny štátov 5 plus 1 a budeme mať po probléme,” vyhlásil Rúhání v prejave.

    Historická jadrová dohoda z roku 2015 zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu.

    Hrozí však stroskotanie jadrovej dohody, pretože vlani v máji prezident USA Donald Trump z dohody jednostranne odstúpil a znovu uvalil na Irán sankcie.

    Dvanásť mesiacov po tom, ako sa USA stiahli z dohody, začal Irán porušovať svoje záväzky plynúce z tohto dokumentu, pretože dúfal, že získa ústupky a úľavy od krajín stále uznávajúcich túto dohodu.

    Najnovšieho odklonu od dohody sa Irán dopustil minulý mesiac, keď inžinieri začali napúšťať plynný urán (fluorid uránový) do odstrediviek v podzemnom jadrovom zariadení Fordú južne od Teheránu.

    Na základe dohody z roku 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami má zariadenie Fordú slúžiť výhradne na výskumné účely, najnovším krokom sa však stáva opäť “aktívnym jadrovým pracoviskom”.

     

    - Reklama -