Nemecko vyhostilo dvoch ruských diplomatov. V súvislosti s vraždou

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení k prípadu uviedlo, že “nemecká vláda (takto) reagovala na skutočnosť, že ruské orgány napriek opakovaným naliehavým výzvam (…) dostatočne nespolupracovali pri vyšetrovaní vraždy Tornike K. z 23. augusta v berlínskej štvrti Tiergarten.”

    Agentúra TASS pritom v stredu informovala, že ruské veľvyslanectvo v Berlíne v utorok uviedlo, že nedostalo žiadne nové údaje o vražde gruzínskeho občana.

    Pred zverejnením informácie o vyhostení dvoch ruských diplomatov z Nemecka investigatívne webové portály The Insider a Bellingcat, ako aj nemecký spravodajský magazín Der Spiegel uviedli, že bola zistená “totožnosť muža podozrivého z účasti na vražde Zelimchana Changošviliho”, občana Gruzínska a bývalého čečenského poľného veliteľa.

    Podozrivým je údajne ruský občan Vadim Krasikov, narodený v roku 1965, ktorý Gruzínca postrelil z pištole s tlmičom.

    K vražde došlo v Berlíne 23. augusta. V ten istý deň berlínska prokuratúra informovala o zadržaní 49-ročného podozrivého ruského občana.

    Vzhľadom na stopy vedúce do zahraničia sa touto kauzou v stredu začala zaoberať nemecká federálna prokuratúra. Podľa agentúry TASS o tejto možnosti už v utorok informovalo niekoľko nemeckých médií vrátane denníka Süddeutsche Zeitung.

    Vo svojom vyhlásení nemecká prokuratúra uviedla, že “existuje dostatok faktických dôvodov domnievať sa, že vražda bola vykonaná buď na príkaz štátnych orgánov Ruskej federácie alebo na príkaz orgánov Čečenskej republiky, ktorá je súčasťou Ruskej federácie.”

    Ešte pred zverejnením informácií o vyhostení pracovníkov ruskej diplomatickej misie z Nemecka sa k prípadu vraždy vyjadril hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý podozrenie vznesené voči Rusku označil za “ničím neopodstatnené”.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí po zverejnení informácie o vyhostení dvojice ruských diplomatov uviedlo, že ide neopodstatnený a nepriateľský krok.

    “Takýto spolitizovaný prístup k vyšetrovaniu je neprijateľný. Budeme nútení podniknúť odvetné kroky,” uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

    - Reklama -