Merkelová sa odmietla vyjadriť k vyhosteniu ruských diplomatov

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Kancelárka podľa agentúry DPA uviedla, že nebude odpovedať na špekulatívne otázky a počká si na zistenia spolkovej prokuratúry, ktorá prípad prevzala po tom, čo ho vyšetrovatelia spojili s ruskými agentmi.

    Nemecko vyhlásilo v stredu za nežiaduce osoby dvoch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Berlíne.

    Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení k prípadu uviedlo, že “nemecká vláda (takto) reagovala na skutočnosť, že ruské orgány napriek opakovaným naliehavým výzvam (…) dostatočne nespolupracovali pri vyšetrovaní vraždy Tornikeho K. z 23. augusta v berlínskej štvrti Tiergarten.”

    Pred zverejnením informácie o vyhostení dvoch ruských diplomatov z Nemecka investigatívne webové portály The Insider a Bellingcat, ako aj nemecký spravodajský magazín Der Spiegel informovali, že bola zistená “totožnosť muža podozrivého z účasti na vražde Zelimchana Changošviliho”, občana Gruzínska a bývalého čečenského poľného veliteľa.

    Podozrivým je údajne ruský občan Vadim Krasikov narodený v roku 1965, ktorý Gruzínca postrelil z pištole s tlmičom.

    Nemecká prokuratúra uviedla, že “existuje dostatok faktických dôvodov domnievať sa, že vražda bola vykonaná buď na príkaz štátnych orgánov Ruskej federácie, alebo na príkaz orgánov Čečenskej republiky, ktorá je súčasťou Ruskej federácie”.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí po zverejnení informácie o vyhostení dvojice ruských diplomatov reagovalo, že ide neopodstatnený a nepriateľský krok, na ktorý odpovie.

    - Reklama -