VIDEO Kiska reaguje na obvinenie, útočí na políciu, vysvetľuje aj Lipšic. Polícia ukazuje na znalecké posudky

    0
    Na kombosnímke zľava Andrej Kiska a Daniel Lipšic (Autor: SITA)

    Podvod podľa polície súvisí so zaúčtovaním daňových dokladov na predvolebnú a volebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva spoločnosti, ktorá nemala takúto činnosť ako predmet podnikania.

    “Obvinenie bolo vznesené predovšetkým na základe výsledkov znaleckých posudkov a zabezpečených listinných dôkazov, rozsiahleho dokazovania a výsluchov svedkov,” dopĺňa Slivka. Kisku obvinili v utorok (3. 12.)

    Nikdy ma nezastrašil, hoci to skúša dlhé roky, povedal Kiska o Ficovi

    Na popoludňajšej tlačovke sa v piatok (6.12) v Banskej Bystrici k obvineniu vyjadril samotný exprezident aj jeho advokát Daniel Lipšic. Kiska vo videu okrem iného tvrdí, že polícia je na “osi zla”.

    “Obávam sa, že ten účel vznesenia obvinenia nie je celkom transparentný a principiálny,” vysvetľoval na tlačovke Lipšic.

     “Moje obvinenie je špinavá politická kampaň, a je dôkazom politického vydierania a mafie, ktorá ovláda Slovensko. Fico (predseda Smeru-SD Robert Fico, pozn. TASR) ma pred tým varoval, keď som ho odmietol dať na ústavný súd. Ešte ako prezident vo februári som takýto postup Ficovej polície avizoval,” tvrdí Kiska.

    Exprezident poukázal na to, že polícia pri vyšetrovaní jeho firmy vymenila za dva roky troch vyšetrovateľov. “Pretože tí prví dvaja nevideli dôvod na žiadne stíhanie. Našli si tretieho. Toto potrebuje ďalší komentár?” doplnil.

    Tvrdí, že Fico hrá vabank a ide mu o všetko. “Nikdy ma nezastrašil, hoci to skúša dlhé roky,” zdôraznil exprezident.

    Pýta sa, prečo nie sú obvinení napríklad aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, exminister financií za Smer-SD Ján Počiatek či bývalý predseda SNS Ján Slota v súvislosti s ich kauzami.

    Obvinenie exprezidenta Andreja Kisku potvrdil TASR hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Znalecké posudky majú poukazovať na zločin daňového podvodu.

    Obvineniť ho mali v júni, vyhlásil Lipšic

    Podľa obhajcu Daniela Lipšica základ celého sporu je v tom, že podľa polície náklady, ktoré boli spojené s propagáciou mena Andreja Kisku nepatria do predmetu činnosti spoločnosti KTAG.

    Oni tvrdia opak, čo by mal preukázať aj ich znalecký posudok.

    “Ide o to, do akej miery mohla spoločnosť KTAG zaúčtovať do účtovníctva náklady, ktoré sa týkali propagácie mena A. Kisku pred prezidentskými voľbami. Trestné stíhanie sa v tejto veci vedie pomerne dlho, niekoľko rokov a odvtedy prebehlo pomerne veľa úkonov, ktoré podľa mojej mienky rozptýlili pochybnosti o tom, či propagácia mena A. Kisku pred voľbami pred piatimi rokmi spadala alebo nespadala do predmetu činnosti KTAG. Kľúčový dôkaz, ktorý spochybňuje vyšetrovaciu verziu je ten, že od skončenia mandátu bývalého prezidenta A. Kiska vykonával množstvo prednášok a vzdelávacej činnosti, ktorá je v predmete činnosti spoločnosti KTAG. Mala z nej príjem približne 60.000 eur, z ktorého zaplatila DPH,” zdôraznil Lipšic na brífingu v Banskej Bystrici.

    Lipšic tvrdí, že ak ešte v júni tohto roku existovali dôkazy na vznesenie obvinenia, teda v čase, keď Kiskovi končil mandát prezidenta, tak malo byť obvinenie vznesené vtedy.

    “Vznášať ho po polroku, keď sa dôkazná situácia vyšetrovacích orgánov výrazne zoslabila, zhoršila, a teda nie zosilnila, považujem za účelové,” dodal Lipšic.

    KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a dala to do nákladov

    V prípade daňových káuz spájaných s Kiskom obvinili ešte začiatkom roka konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 155.633 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu.

    KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i bývalý prezident Kiska. Kým zastával svoj úrad, nebolo ho možné obviniť.

    - Reklama -