Podľa mňa to spadnúť nemôže, tvrdí expert o poškodenom paneláku v Prešove. A takto to vysvetlil

    0
    Na snímke horiaci bytový dom v Prešove 6. decembra 2019. Požiar mal vzniknúť po výbuchu horných poschodí 12 podlažnej bytovky pred 12.15 h. (Autor: TASR)

     

     

    “Podľa mňa to spadnúť nemôže, lebo tie paneláky sú takzvané krabicové konštrukcie. Panely sú tam kolmo na seba a je ich tam veľa na sebe,” vysvetlil pre Bartók.

    Keby bola aspoň jedna stena murovaná, vystrelilo by ju 

    Dodal, že budova je i pomerne vysoká, aj keď účinky požiaru znižujú pevnosť betónu, neovplyvní to podlažia, ktoré sa nachádzajú pod miestom výbuchu. Na jednej strane sú podľa neho panelové steny výhodou, lebo sa celá budova nezrúti.

    Na strane druhej, keby bola aspoň jedna stena murovaná, stenu by vystrelilo pri výbuchu von.

    Do nových bytoviek sa už plyn nezavádza

    “Nemalo by to taký dosah ako teraz. Keď je kotolňa v byte, tak jedna stena musí byť výbuchová, že keď vybuchne kotol, tak stena vyletí von a nenarobí to takú škodu,” poznamenal.

    Keď bytovka dohorí, bude sa musieť spraviť jej diagnostika, rekonštrukcia alebo odstránenie horných poschodí. Statiku by to od poschodia nižšie nemalo ovplyvniť, uviedol odborník.

    Podotkol tiež, že do nových bytoviek sa už plyn z bezpečnostných dôvodov nezavádza.

    Výbuch v bytovom dome v Prešove si vyžiadal najmenej päť mŕtvych. Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h.

     

    - Reklama -