Opozícia pomenovala, kto je podľa nej kľúčový pri reforme justície

    0
    Ilustračné foto (Autor: TASR)

    “V prvom rade sme sa zhodli, že Súdna rada SR je kľúčový orgán pre reformu justície. Tiež je však dôležité, aby jej zloženie bolo rovnomerne vyvážené sudcami a nesudcami, ktorí budú volení podľa územnej príslušnosti,” uviedol poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik.

    Vládne opatrenia považujú členovia opozície za nebezpečné. Tvrdia, že dávajú priestor, aby neboli vyšetrené všetky kauzy a potrestaní všetci vinníci. Nevyhnutné je podľa nich to, aby na Slovensku začala platiť spravodlivosť pre všetkých. Svrčeková dodala, že predstavitelia opozície sa dohodli na ďalšom stretnutí.

    Poslanci NR SR vo štvrtok (5. 12.) schválili novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá zahŕňa opatrenia na tzv. očistenie justície. Vláda predložila právnu úpravu do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

    Novela okrem iného zavádza, že ak u sudcu alebo prokurátora nastanú dôvodné pochybnosti o tom, že spĺňa predpoklady a spôsobilosti, a môže tým byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva, možno mu dočasne pozastaviť funkciu.

    Súčasťou legislatívnej úpravy je aj to, že hlasovanie Súdnej rady bude verejné.

     

    - Reklama -