V ostravskej nemocnici sa strieľalo, polícia hlási viaceré obete. Útočník sa strelil do hlavy

    0
    Na snímke muž podozrivý zo streľby v ostravskej nemocnici (Autor: Policie ČR)

    Podľa spravodajského servera iROZHLAS.cz ide o 42-ročného stavebného technika Ctirada V. Jeho totožnosť potvrdili Radiožurnálu dva dôveryhodné zdroje, na fotografii ho poznal aj riaditeľ spoločnosti, pre ktorú podozrivý pracoval.

    “Po polhodinovej resuscitácii svojim zraneniam podľahol, takže páchateľ zvrhlého činu je po smrti,” uviedol na brífingu v Ostrave český minister vnútra Jan Hamáček, ktorý zároveň potvrdil, že streľba si vyžiadala šesť obetí na životoch a troch zranených, z toho dvoch ťažko.

    Polícia podozrivého identifikovala vďaka kamerovému systému nemocnice a jeho vozidlo potom vypátrali pomocou vrtuľníka.

    Páchateľ sa v tej chvíli strelil do hlavy, doplnil riaditeľ krajského riaditeľstva polície Moravskosliezskeho kraja Tomáš Kužel s tým, že páchateľ na svoj čin použil krátku guľovú zbraň českej výroby, ktorú nemal v legálnej držbe.

    Polícia po streľbe v ostravskej fakultnej nemocnici zverejnila fotografiu muža v červenej vetrovke, ktorého vyhlásila za podozrivého. Toho policajti zadržali takmer okamžite. Následne sa však ukázalo, že nejde o páchateľa.

    Vzápätí polícia zverejnila fotografiu skutočného podozrivého a rýchlo ho vypátrala.

    K útoku na traumatológii Fakultnej nemocnice Ostrava došlo okolo 07.15 h, polícia na miesto dorazila približne päť minút po tom, čo sa o streľbe dozvedela. Motív páchateľa zatiaľ nie je známy.

    Polícia najprv na Twitteri zverejnila fotografiu muža v červenej bunde a v sprievodnom texte žiadala verejnosť “o pomoc pri pátraní po podozrivom”.

    Pôvodne malo ísť o muža podozrivého zo streľby v ostravskej nemocnici, polícia však teraz tvrdí, že je to dôležitý svedok. Zdroj: Policie ČR

    Riaditeľ Fakultnej nemocnice Ostrava Jiří Havrlant uviedol, že k streľbe došlo okolo 07.00 h v traumatologickej ambulancii v budove polikliniky. Hlásenie o streľbe dostala polícia o 07.19 h, prvá hliadka prišla na miesto o 07.24 h.

    Kvôli streľbe bola uzavretá aj susedná Vysoká škola banícka-Technická univerzita Ostrava. Škola uzavrela vchody a o streľbe informovala študentov a personál rozhlasom.

    Počet mŕtvych potvrdil pre ČT24 aj český premiér Andrej Babiš. “Rušil som môj program. Vydám sa na miesto do Ostravy. V tejto chvíli, ako som dostal informáciu, i tí dvaja ťažko zranení neprežili,” povedal pre ČT24 Babiš.

    Český prezident Miloš Zeman vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým obetí streľby. Zároveň vyslovil “veľké poďakovanie” príslušníkom bezpečnostných zložiek, lekárom a všetkým, ktorí teraz pomáhajú, uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček.

    Streľba v ostravskej nemocnici je druhou najtragickejšou v dejinách Česka. Vo februári 2015 zastrelil muž v meste Uherský Brod osem ľudí a potom seba.

    - Reklama -