Štrajk v UniCredite na Slovensku je zažehnaný. Banka sa s odborármi dohodla

    0
    Štrajk v UniCredite na Slovensku je zažehnaný, banka sa s odborármi dohodla (Autor: TASR)

    Štrajková pohotovosť bola v banke vyhlásená 9. októbra tohto roka. “Kolektívny spor bol po štrajkovej pohotovosti a po treťom kole rokovaní pred sprostredkovateľom uzatvorený ako úspešný,” priblížila predsedníčka Základnej organizácie odborového zväzu pri UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Jana Szászová.

    Odbory podľa jej slov nakoniec akceptovali ponuku zamestnávateľa na zvýšenie miezd o 2,6 %. Pre zamestnancov bol rozhodujúci hlavne vianočný bonus v hodnote 500 eur, ktorý sa zamestnávateľ zaviazal vyplácať aj v budúcnosti. “Časť zamestnancov chcela ísť do tvrdého a ostrého štrajku, časť bola spokojná s finálnou ponukou zamestnávateľa. Môžete hrať len s takými kartami, aké máte,” zhodnotila výsledok dohody Szászová.

    Dohoda, ktorá bola podpísaná 29. novembra tohto roka, platí jeden rok a v lete 2020 sa začnú vyjednávania o novej kolektívnej zmluve na ďalšie obdobie. “Chceli by sme poďakovať nielen zamestnancom, ale aj klientom, ktorí nám počas celej štrajkovej pohotovosti vyjadrovali svoju podporu,” dodala Szászová.

    Odborári už viackrát upozornili na to, že zamestnancov v bankách na Slovensku trápia nízke mzdy a nevyhovujúce pracovné podmienky. Upozornili tiež na vysokú fluktuáciu v bankovom sektore. Predseda Odborového zväzu pracovníkov peňažníctva a poisťovníctva Svetozár Michálek pripomenul, že fluktuácia v Slovenskej sporiteľni dosiahla za rok 2018 hodnotu 12,5 %, vo VÚB banke 20 % a v ČSOB 17,9 %. UniCredit v roku 2018 opustilo takmer 18 % zamestnancov. Podľa neho nie sú výnimkou ani pobočky, kde dochádza k 40 % fluktuácii.

     

    - Reklama -