Súd nepovolil Trumpovi stavať pohraničný múr z prostriedkov Pentagónu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Federálny súd v texaskom meste El Paso vydal v utorok trvalý súdny príkaz, ktorý zakazuje administratíve prezidenta USA Donalda Trumpa použiť na výstavbu bariéry 3,6 milióna dolárov určených na vojenské stavebné projekty.

    Podľa sudcu okresného súdu Davida Brionesa vláda nemá právomoc “odkloniť” prostriedky, ktoré boli Kongresom schválené na iný účel.

    Trumpova administratíva chcela tieto financie investovať do výstavby zhruba 280 kilometrov oceľových bariér na hraniciach USA s Mexikom.

    Americké ministerstvo spravodlivosti avizovalo, že sa voči utorkovému verdiktu texaského súdu odvolá.

    Rozhodnutie súdu podľa agentúry Reuters komplikuje snahy Donalda Trumpa postaviť bariéru proti migrantom na južných hraniciach USA.

    Trump prisľúbil, že do novembra 2020, keď sa budú v USA konať prezidentské voľby, vybuduje na hraniciach zábrany v dĺžke najmenej 720 kilometrov.

    Šéf Bieleho domu vo februári vyhlásil na americko-mexických hraniciach stav núdze, aby mohol presmerovať na výstavbu múru prostriedky zo zdrojov Pentagónu.

    K tomuto kroku pristúpil po tom, ako mu financie na bariéru, ktorá má zastaviť nápor ilegálnych migrantov, odmietol poskytnúť americký Kongres.

    - Reklama -