Tvrdé varovanie ministra Žigu: Slovensku hrozí plynová kríza

    0
    Peter Žiga (Autor: TASR)

    Plynová kríza je pravdepodobná

    “Je to viac pravdepodobné ako nie. Koncom roka 2019 totiž exspiruje kontrakt medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý bol desaťročný a vznikol za predchádzajúcej plynovej krízy v roku 2009,” priblížil minister hospodárstva SR.

    MH SR sa na situáciu podľa Žigu pripravuje. “V pondelok 16. decembra budeme mať stretnutie aj s kompetentnými inštitúciami, teda so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP), so spoločnosťou SPP-Distribúcia, ako aj so spoločnosťou Nafta týkajúce sa zásobníkov (plynu). Bude to u nás na ministerstva hospodárstva,” oznámil.

    Aj na základe stretnutia tzv. Normandskej štvorky to podľa Žigových slov nevyzerá, že by sa rokovania pohli k tomu, aby boli úspešne uzavreté a aby sa kontrakt ohľadom dodávok plynu buď obnovil alebo predĺžil.

    Je pravdepodobné, že Rusi zastavia plyn cez Ukrajinu

    “V tejto chvíli to teda vnímam tak, že sme skôr bližšie ku kríze, teda k tomu, že Rusi zastavia plyn cez Ukrajinu a my budeme musieť použiť všetky tie opatrenia, na ktorých sme 10 rokov pracovali. Budeme musieť zabezpečiť dodávky plynu pre slovenské domácnosti a pre slovenské podniky,” dodal Žiga.

     

    - Reklama -