Ani o cent viac ako je schválené v rozpočte! Rezort financií navrhuje limit verejných výdavkov

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

    Povinnosť pripraviť návrh na spustenie korekčného mechanizmu vyplýva rezortu financií zo zákona o rozpočtových pravidlách, vzhľadom na minuloročné odchýlenie od plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte.

    Toto pravidlo definuje vyrovnaný rozpočet ako štrukturálny deficit na úrovni 0,5 % HDP alebo adekvátne rýchly postup k jeho dosiahnutiu. O odchýlke vo vývoji verejných financií informovalo MF koncom novembra.

    Štrukturálny deficit vlani dosiahol 1,6 % HDP, čím podľa ministerstva došlo k výraznému odchýleniu od požadovanej konsolidačnej trajektórie o 0,6 % HDP. Výrazné odchýlenie zaznamenalo aj výdavkové pravidlo, a to o 1,1 % HDP.

    Celkové hodnotenie, ktoré zohľadňuje dodatočné faktory nad rámec jesennej notifikácie Eurostatu, potvrdzuje výrazné odchýlenie štrukturálneho salda na úrovni 0,6 % HDP.

    V prípade výdavkového pravidla sa zvyšuje výrazné odchýlenie na 1,3 % HDP.

    Rezort financií pripravil návrh, ktorý plánuje predložiť na posledné tohtoročné rokovanie vlády v stredu 18. decembra. V návrhu je pre rok 2020 stanovený limit verejných výdavkov na úrovni 39,326 miliardy eur.

    “Znamená to, že subjekty verejnej správy nebudú môcť minúť viac, než majú schválené v rozpočte. Okrem toho rezort financií zverejní v máji a auguste budúceho roka monitoring plnenia výdavkového limitu,” informovalo MF SR.

    - Reklama -