Tisíce ľudí demonštrovali proti udeľovaniu občianstva nemoslimom

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Návrh novely zákona o štátnom občianstve schválila horná komora indického parlamentu v stredu. Imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša uľahčuje získanie občianstva.

    Pred vstupom do platnosti musí novelu ešte podpísať indický prezident, čo je však len formálny úkon. Demonštranti v štáte Ásam ležiacom na severovýchode Indie s návrhom zákona nesúhlasia.

    Obávajú sa, že migranti sa nasťahujú do tohto pohraničného štátu a oslabia kultúrny a politický vplyv pôvodných obyvateľov. Polícia podľa AP zasahovala proti demonštrantom na viacerých miestach v tomto štáte a použila obušky i slzotvorný plyn.

    Indický premiér Naréndra Módí obyvateľov vyzval, aby zachovali pokoj. “Chcem ich ubezpečiť, že nikto vám nemôže zobrať vaše práva, jedinečnú identitu a nádhernú kultúru,” uviedol premiér na Twitteri.

    Kritici považujú návrh zákona za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov. V štáte Ásam tvoria moslimovia zhruba tretinu obyvateľstva.

    Legislatíva uľahčuje získanie indického občianstva pre príslušníkov hinduistických, sikhských, budhistických, kresťanských, zoroastrijských a džinistických menšín, ktoré sú v susedných prevažne moslimských krajinách vystavené náboženskej perzekúcii.

    “Moslimskí občania tejto krajiny nemajú dôvod sa obávať. Účelom tohto návrhu zákona je udeliť občianstvo, nie ho odobrať,” uviedol v parlamente indický minister vnútra Amit Šáh.

    Organizácia Amnesty International India kritizovala skutočnosť, že zákon povoľuje diskrimináciu na základe náboženského vyznania a je v rozpore s ústavou krajiny i s medzinárodnými ľudskými právami.

    Viacerí opoziční poslanci uviedli, že sa v súvislosti s návrhom zákona obrátia na súd. Úrady v štáte Ásam v roku 2018 zverejnili register občanov, na ktorý neboli zaradené takmer dva milióny ľudí.

    Títo obyvatelia boli zároveň vyzvaní, aby dokázali svoju indickú štátnu príslušnosť, inak budú vyhlásení za ľudí bez štátnej príslušnosti.

    Novela zákona o občianstve by podľa AFP mohla poskytnúť ochranu a zrýchlenie procesu udelenia občianstva mnohým hinduistom, ktorí na zoznam neboli zaradení.

    - Reklama -