Použitie strojov pri plynovode nás zaskočilo, komentuje SPP tragédiu v Prešove

    0
    Na snímke záchranárske zložky pri zásahu v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019. (Autor: TASR)

    “Na zaistenie najvyššej miery bezpečnosti v dokumentácii k vytyčovaniam plynárenských zariadení štandardne uvádzame upozornenie na riziká spojené s činnosťou v ochrannom pásme plynovodu. Bolo to tak aj v prípade spoločnosti, ktorá realizovala zemné práce na Mukačevskej ulici,” uviedol manažér externej komunikácie SPP – distribúcia Milan Vanga.

    V súvislosti s neukončeným vyšetrovaním explózie plynu na Mukačevskej ulici SPP – distribúcia doposiaľ podľa Vangu nedisponuje overenou informáciou o presnom mieste, spôsobe a rozsahu poškodenia plynovodu pretláčacím mechanizmom spoločnosti, ktorá v mieste realizovala stavebnú činnosť.

    “Sme presvedčení o tom, že stavebnú spoločnosť sme dostatočne oboznámili s podmienkami činnosti v ochrannom pásme a upozornili ju na riziká ich nedodržania. Z hľadiska zabezpečenia bezpečnosti v prípade poškodenia plynovodu sme v dokumentácii uviedli aj číslo na poruchovú linku. Mieru porušenia podmienok a ignorovania upozornení objasní až vyšetrovanie, ktoré sa ešte neskončilo,” dodal Vanga.

    Výbuch plynu a následný požiar minulý piatok (6. 12.) v 12-podlažnej bytovke na prešovskom sídlisku neprežilo sedem ľudí a jedna osoba je nezvestná. Celkovo pri požiari zasahovali desiatky hasičov. Po dorazení na miesto požiaru hasiči registrovali pred vchodom bytovky väčší požiar, ktorý bol s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobený plynom. Bytovka je zničená, svoje domovy museli dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

     

    - Reklama -