Ostrá slovná prestrelka medzi Dankom a Sulíkom: Dlh treba zvýšiť. Mne sa nebudú Gréci a Taliani smiať, odkazuje Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Slovensko má vzorový rozpočet

    “Slovensko má vzorový rozpočet a vzorové štátne financie,” zdôraznil Danko s tým, že odmieta, aby SR doplácala na komfort Grékov či Talianov. Podotkol, že Slovensko je členom EÚ aj eurozóny. “Maastrichtské kritériá hovorili o tom, že budú stanovené pravidlá na zadlženie 60 %,” skonštatoval s tým, že Slovensko má zadlženie 46 % HDP.

    O pár rokov im dlh odpíšu

    “Keby sme si aj 14 miliárd požičali, tak sa môžeme hrdo pozrieť Francúzom, Talianom, Nemcom do očí. Pretože Rakúšania majú 78 %, Gréci 178 %, Taliani 132 %. Aký je rozdiel kvality nášho života – nemáme kvalitné nemocnice, od roku 1985 ani kilometer železničnej trate, nemáme kvalitné diaľnice,” dodal, pričom podľa neho o pár rokov Talianom aj Grékom dlhy odpíšu.

    Eurofondov je dostatok, len sa nečerpajú

    Sulík poznamenal, že eurofondov je dostatok, len sa nečerpajú. “Zase raz prepadnú desiatky miliónov na eurofondoch, čo nemuseli,” doplnil. Hlavný problém je však podľa neho s korupciou, byrokraciou a spravodlivosťou. V súvislosti s výdavkovým stropom vo verejnej správe uviedol, že bolo nutné niečo urobiť.

    Politika je o kompromisoch

    Danko v diskusnej relácii zároveň vyhlásil, že politika je o kompromisoch, pričom vo vláde so Smerom-SD a Mostom-Híd sa podľa neho SNS podarilo veľa vecí presadiť. Spomenul zvýšenie paušálnych výdavkov, zavedenie rekreačných poukazov, zníženie dane z príjmu pre podnikateľov a živnostníkov do obratu 100.000 eur ročne či zavedenie podnikových bytov. Danko avizoval, že SNS má pripravené aj sociálne byty.

    Rekreačné poukazy sú podľa Sulíka pre firmy zaťažením. Podľa predsedu SNS však priniesli mnoho pracovných miest a pomáhajú tiež bojovať s ubytovávaním načierno, pričom o pozitívnom efekte podľa neho hovoria najmä čísla Štatistického úradu SR.

    Sulík podotkol, že zníženie dane z príjmu pre podnikateľov prinesie 90 % firiem menej ako jedno euro denne. So znížením daní súhlasí, ale podľa neho sa nemôžu na jednej strane znižovať dane a na druhej strane zaťažovať podnikatelia. Danko poznamenal, že SaS žiadne zníženie daní nepodporila.

    V rámci prijatých minimálnych dôchodkov sa súčasne podľa Danka nestráca zásluhovosť. Sulík však tvrdí, že dôsledkom tohto opatrenia bude, že sa rok čo rok bude vytrácať motivácia platiť odvody, pretože ostatné dôchodky nebudú rásť tak ako tie minimálne.

    Buď budeme vo vláde,  alebo budeme konštruktívnou opozíciou

    Šéf národniarov v kontexte povolebnej spolupráce poznamenal, že bude buď s konštruktívnou opozíciou, alebo sa bude snažiť vo vláde o kompromis v tom, že treba stavať napríklad sociálne byty a diaľnice. “SNS nie je miláčik ani Smeru-SD, ani Kisku,” uviedol. K Smeru-SD doplnil, že premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) prináša “nóvum” do politiky Smeru-SD, má v mnoho veciach odlišný názor ako predseda Smeru-SD a bývalý premiér Robert Fico a bez SNS by nebol predsedom vlády.

    Sulík skonštatoval, že SaS určite s národniarmi nepôjde do vlády. “Boli by sme ťažko nekompatibilní,” myslí si. Liberáli vylučujú zo spolupráce aj Smer-SD a kotlebovcov a do vlády chcú ísť so stranami súčasnej opozície.

     

    - Reklama -