VIDEO Sme pripravení prevziať vládu. SaS sa pridala k paktu o neútočení

    0
    Kresťanskí demokrati dnes po pristúpení SaS hostia ostatných lídrov opozície. (Autor: TASR)

    Čierne na bielom: Žiadny Smer, SNS a ĽSNS

    Predseda SaS Richard Sulík označil za kľúčový bod dohody to, že všetky strany vylúčili spoluprácu so Smerom, SNS a ĽSNS. “Tým, že je to teraz aj v dohode napísané čierne na bielom, schválené príslušnými orgánmi, má to najvyššiu možnú záväznosť,” vyhlásil.

    Zodpovednosti sa netreba báť

    “Som rád, že sme sa posunuli zase o kúsok ďalej,” skonštatoval líder KDH Alojz Hlina. Podľa lídra koalície PS-Spolu Michala Trubana je dohoda jedným z dôkazov toho, že strany dokážu spolupracovať. Dôležité je podľa neho tiež chodiť medzi ľudí a presvedčiť ich, že sa neboja zodpovednosti.

    Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska rovnako považuje podpísanie dohody za dôležitý signál pre voličov. “Sme pripravení byť jednotnou, silnou, stabilnou alternatívou a sme pripravení po 29. februári prevziať zodpovednosť za našu krajinu,” povedal.

    Lídri sú otvorení tomu, aby sa k dohode pridal aj Igor Matovič s hnutím OĽaNO. S ďalšími stranami podľa Trubana zatiaľ nerokujú.

    Ako prví dohodu podpisovali v lete kresťanskí demokrati s koalíciou Progresívne Slovensko (PS)-Spolu, k dohode sa pridala neskôr aj strana Za ľudí.

    Dohoda o neútočení obsahuje dva konkrétne záväzky. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády. Neskôr sa do obsahu dohody pridalo aj vylúčenie povolebnej spolupráce so Smerom-SD, SNS a extrémistami.

     

    - Reklama -