Sudca Lindtner vysvetľoval komunikáciu s Kočnerom: Človek by mal ľutovať len to, čo neurobil

    0
    David Lindtner na archívnej snímke 30. mája 2012 počas zverejňovania oficiálnych výsledkov volieb ôsmich členov do Súdnej rady SR. (Autor: TASR)

    Na otázku, či ľutuje svoju komunikáciu s Marianom Kočnerom, Lindtner odpovedal, že človek by mal ľutovať len to, čo neurobil.

    Ponechá to na vyhodnotenie komisie

    “Každá vec, ktorá sa stane, či už je negatívna alebo pozitívna, posúva človeka do inej roviny a ukazuje mu správnu cestu. (…) Pre mňa je aj táto skúsenosť, ktorá sa udiala, darom, aby som išiel cestou, ktorú považujem za správnu,” doplnil.

    Novinárom tiež povedal, že nedokázal predpokladať, ako bude túto komunikáciu vnímať verejnosť a ako sa začne prezentovať.

    “Zastávam jeden zásadný názor a postoj, a to rešpekt k ústave. Pre mňa je jednou z hlavných ústavných zásad princíp prezumpcie neviny,” uviedol Lindtner v súvislosti s tým, či je hodné sudcu, aby poskytoval poradenstvo človeku, ktorý je podozrivý z trestných činov.

    Dodal, že to však ponechá na vyhodnotenie komisie.

    Lindtner: Moje rozhodnutia neovplyvnil jeden zo stoviek sociálnych kontaktov

    “Sudca má zakázané verejne komentovať veci, ktoré sa realizujú na súde, čiže nie je zákonom zakázané, aby v rámci súkromných rozhovorov komentoval veci, ktoré sa realizujú v prípravnom konaní,” uviedol k okolnostiam svojej komunikácie s Marianom Kočnerom.

    Lindtner tiež novinárom povedal, že dôveru 99 percent ľudí, ktorých si váži, nestratil.

    “Doposiaľ som požíval vysokú mieru dôvery, najmä vo vzťahu k rozhodnutiam. Moje rozhodnutia neovplyvnil jeden z desiatok alebo stoviek sociálnych kontaktov. To znamená, že tam nie je žiadna príčinná súvislosť medzi mojím spravodlivým, čestným a zákonným rozhodovaním a tým, že som mal nejaký kontakt s kýmkoľvek,” uviedol.

    Predsedníčka Súdnej rady má zvážiť disciplinárny návrh

    Súdna rada SR odporučila predsedníčke rady Lenke Praženkovej zvážiť podanie disciplinárneho návrhu voči sudcovi Davidovi Lindtnerovi v súvislosti s jeho komunikáciou s Marianom Kočnerom.

    Súdna rada o tom rozhodla na svojom pondelkovom zasadnutí na návrh osobitnej komisie, ktorá v pondelok vypočúvala Lindtnera.

    Lindtner sa ako jediný zo sudcov priznal

    Sudca podľa predsedníčky komisie Eleny Berthotyovej priznal, že zlyhal a prehliadol skutočnosť, že Kočner je toxická osoba. Komunikácia tiež podľa Berthotyovej potvrdzuje osobné stretnutie sudcu s Kočnerom.

    Vzhľadom na to, že Lindtner sa ako jediný zo sudcov priznal ku komunikácii a stretnutiu s Kočnerom, komisia nenavrhla využiť disciplinárne opatrenie, ale necháva predsedníčku Súdnej rady, aby sama zvážila využitie disciplinárneho konania.

    Pre komisiu bolo podľa predsedníčky rozhodujúce, že Lindtner urobil určitú sebareflexiu na rozdiel od ostatných sudcov, pretože sa vzdal funkcie predsedu súdu a sám požiadal o prerušenie výkonu funkcie sudcu.

    Lindtner sa nemieni vzdať funkcie sudcu

    “Vôbec neznižujeme ten samotný fakt, že spolu komunikovali, ale rozhodli sme sa priamo neodporučiť predsedníčke Súdnej rady, ale takúto úvahu sme nechali na nej,” dodala.

    Doplnila tiež, že Lindtner sa nemieni vzdať funkcie sudcu, ale nechce sa počas piatich rokov vrátiť do talára a svoje pôsobenie vidí v advokácii.

    V súčasnosti má Lindtner prerušený výkon funkcie sudcu a tiež sa vzdal funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III.

    Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

    - Reklama -