Danko a Smer reagujú na pozastavenie účinnosti moratória pri prieskumoch

    0
    Na snímke vľavo predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a vpravo poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) v rokovacej sále parlamentu. (Autor: TASR)

    Danko zároveň očakáva, že táto situácia otvorí debatu o metodike vytvárania prieskumov.

    “Aby bolo vždy jasné, kto je objednávateľom prieskumu, a aby všetky boli robené podľa jednotnej metodiky, aby už nedochádzalo k podozreniu, že s prieskumami sa môže manipulovať,” uviedol.

    Koaličná strana Smer-SD akceptuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení účinnosti 50-dňového moratória na prieskumy voličských preferencií.

    Smer zopakoval, že cieľom ich návrhu bolo zabrániť šíreniu dezinformácií a negatívnemu ovplyvňovaniu verejnej mienky. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

    „Veríme, že výsledkom verejnej diskusie, ktorá sa týmto otvorila, bude pozornejší a kritickejší pohľad na prieskumné agentúry, a tým aj na samotné výstupy,“ dopĺňa stanovisko strany.

    Ústavný súd v stredu pozastavil účinnosť zákazu zverejňovať volebné prieskumy 50 dní pred voľbami. Vyhovel tak návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá predĺženie moratória zo 14 na 50 dní napadla.

    Plénum ÚS zároveň prijalo návrh prezidentky na ďalšie konanie. Hlava štátu žiada posúdiť ústavnosť právnej normy.

    - Reklama -