Rusko poodhalilo podrobnosti o svojom vesmírnom varovnom systéme

    0
    Zem (Autor: Archív)

    Nový ruský systém Kupola je určený na odhalenie odpálenia balistických striel a zistenie ich miesta dopadu, uvádza AFP s odvolaním sa na generálny štáb ruských ozbrojených síl a ruské ministerstvo obrany.

    Jeho presná konfigurácia nie je známa, ale je prezentovaný ako ekvivalent k americkému systému SBIRS (Space-Based Infrared System). Rusko má podľa AFP svoje vesmírne sily od roku 2015, pričom sú integrované s jeho vzdušnými silami.

    Na obežnú dráhu boli doteraz umiestnené tri družice systému včasného varovania typu Tundra, ktoré sú súčasťou systému Kupola.

    Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov v tejto súvislosti uviedol, že tieto satelity významne zvýšili kapacity Ruska v oblasti odhaľovania odpálenia rakiet, ako aj medzikontinentálnych balistických striel.

    Trump ešte vo februári podpísal nariadenie, na základe ktorého majú vzniknúť vesmírne sily ako zložka amerického letectva.

    Americký Kongres v utorok schválil rozpočet vo výške vo výške 738 miliárd dolárov, ktorý počíta aj s vytvorením vesmírnych síl.

    Moskva obviňuje USA, že sa snažia “militarizovať” vesmír, ktorý ostáva jednou z posledných oblastí spolupráce medzi týmito dvoma veľmocami.

     

    - Reklama -