Macron: Francúzski policajti zneutralizovali v Mali 33 teroristov

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Macron ďalej dodal, že francúzski vojaci taktiež prepustili dvoch policajtov z Mali, ktorých v meste Mopti zadržiavali džihádisti.

    Macron sa aktuálne nachádza na 48-hodinovej návšteve Pobrežia Slonoviny, aby tam s francúzskymi vojakmi na misii symbolicky oslávil Vianoce.

    Šéf Elyzejského paláca ešte v piatok počas stretnutia s vojakmi povedal, že Francúzsko plánuje rázne postupovať v rámci svojej protidžihádistickej operácie Barkhane v africkom sahelskom regióne.

    Práve povstanie džihádistov v chudobných krajinách afrického Sahelu podľa AFP ako téma dominuje v programe Macronovej návštevy v oblasti.

    Francúzsko má v sahelskom regióne v rámci misie Barkhane nasadených približne 4500 vojakov. Bojujú tam proti sedemročnému džihádistickému povstaniu v regióne Sahel, pri ktorom zahynuli tisíce civilistov a státisíce ľudí utiekli z domovov.

    “Barkhane je pre Francúzsko nevyhnutnou operáciou,” povedal Macron francúzskym vojakom v meste Abidjan.

    Pochybnosti o budúcnosti operácie sa však objavili po tom, čo koncom novembra zahynulo pri zrážke dvoch vrtuľníkov počas bojovej operácie na severovýchode Mali 13 francúzskych vojakov.

    Macron plánuje 13. januára usporiadať summit s členmi takzvanej skupiny G5 Sahel (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger), kde sa očakáva vyjasnenie vojenskej prítomnosti Francúzska v regióne.

    - Reklama -