Z provincie Idlib utieklo v uplynulých dňoch 25-tisíc ľudí

    0
    Na archívnej snímke z júla 2019 Sýrčan nesie na rukách zranené dievčatko po leteckých útokoch sýrskych vládnych síl v meste Ariha, v sýrskej privincii Idlib. (Autor: TASR)

    Záchranárske jednotky uviedli, že v dôsledku leteckých útokov na severozápadné mesto Maarat an-Numán prišlo v piatok o život šesť ľudí a ďalších 11 v iných častiach v oblasti.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok uviedol, že z Idlibu utieklo k sýrsko-tureckej hranici 50.000 ľudí.

    Turecká štátna agentúra Anadolu v nedeľu informovala, že odvtedy z danej oblasti utieklo ďalších 25.000 ľudí, ktorí sa presúvajú k neďalekej tureckej hranici.

    Podľa Anadolu v dôsledku útokov ruských a sýrskych síl v provincii Idlib svoje domovy od novembra opustilo približne 205.000 ľudí.

    Utečenci smerovali do tých oblastí v Sýrii, ktoré Turecko ovládlo pri predchádzajúcich vojenských operáciách, alebo do iných častí Idlibu.  

    Provincia Idlib je poslednou veľkou baštou pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    V provincii, ktorú ovláda najmä skupina Hajat Tahrír aš-Šám napojená na teroristickú sieť al-Káida, žijú asi tri milióny ľudí vrátane milióna detí. Žijú tam aj Sýrčania, ktorých vyhnala z domovov osemročná občianska vojna.

    - Reklama -