Ázijský trojsummit. Témou je aj “harmonická spolupráca”

    0
    Čínsky premiér Li Kche-čchiang (uprostred), japonský premiér Šinzó Abe (vpravo) a juhokórejský prezident Mun Če-in (vľavo) pózujú pred ich trilaterálnym stretnutím v Čcheng-tu 24. decembra 2019. (Autor: TASR)

    Juhokórejský prezident Mun Če-in zdôraznil v rámci rozhovorov na vrcholnej schôdzke potrebu “harmonickej spolupráce” týchto regionálnych mocností, ktoré podľa jeho slov zdieľajú “spoločný sen” o trvale udržateľnom svete.

    „Aj čo sa týka hospodárstva sme spoločenstvo zviazané spoločným osudom,” povedal Mun na margo rokovaní s predsedom japonskej vlády Šinzóom Abem a čínskym ministerským predsedom Li Kche-čchiangom. Ekonomika týchto troch ázijských štátov je spojená “reťazcom hodnôt”, dodal juhokórejský prezident.

    Podujatie je usporiadané v Medzinárodnom konferenčnom centre v hlavnom meste provincie S'-čchuan na juhozápade Číny.

    „Dúfam, že hospodárska spolupráca (našich) krajín sa bude ďalej upevňovať tak, aby z nich mohol vzniknúť jeden ucelený systém vzájomnej spolupráce,” povedal Mun Če-in.

    „Súčasná éra protekcionizmu, klimatických zmien a štvrtej priemyselnej revolúcie si vyžaduje väčšiu spoluprácu” aj medzi Južnou Kóreu, Čínou a Japonskom, konštatoval juhokórejský prezident.

    Vzťahy medzi Južnou Kóreou a Japonskom sa nachádzajú aktuálne v najhoršom štádiu odvtedy, čo Japonsko nedávno sprísnilo podmienky exportu niektorých materiálov potrebných pre špičkové technológie.

    Pre spor so Soulom o nútenej práci počas druhej svetovej vojny zaviedlo Japonsko začiatkom júla pre Južnú Kóreu reštrikcie napríklad na vývoz niektorých chemikálií používaných pri výrobe čipov a smartfónov a tiež technológií.

    - Reklama -