Pozornosť nielen na Vianoce. Dobro treba dávať celoročne, hovorí Kára

    0
    Kapustnica pre ľudí bez domova (Autor: TASR)

    „Ak si cez sviatky uvedomujeme, že niekto okolo nás je v nepriaznivej sociálnej situácii, tak v nej bude aj po Vianociach, Novom roku i ďalšie mesiace. Urobiť nejaké dobro počas sviatkov je jedna vec, dobro je však potrebné v spoločnosti rozdávať celoročne,” podotkol.

    Cez vianočné obdobie sú podľa Káru ľudia k sebe citlivejší a viac chcú obdarovávať.

    „Je to prirodzené. Skôr ma však mrzí, že úderom nového roka a návratom do pracovného kolobehu ohľaduplnosť a citlivosť trošku vymizne pod tiažou denných povinností,” skonštatoval. Počas Vianoc sú podľa jeho slov najzraniteľnejšími osamelí seniori, ľudia bez domova, deti i dospelí v nemocniciach a deti v ústavnej starostlivosti. Tieto skupiny ľudí si podľa splnomocnenca zaslúžia pozornosť iných.

    „V Bratislave je viacero domovov pre seniorov, kde sú veľakrát ľudia, ktorí už nemajú rodiny či s rodinou už nie sú v takom častom kontakte. Má preto zmysel sa ozvať jednotlivým zariadeniam a ponúknuť svoj osobný voľný čas,” odporúča Kára tým, ktorí chcú pomôcť cez Vianoce i ďalšie dni v roku. S osamelými seniormi sa môžu porozprávať, zahrať si spoločenskú hru alebo sa s nimi ísť prejsť.

    „Rovnako to platí aj pri ľuďoch, ktorí žijú v bytoch či domoch. Ak niekto vie, že jeho suseda či sused nemajú už rodinu, aj teraz cez sviatky možno len zaklopať, ponúknuť jedlo či koláče, popriať príjemné prežitie sviatkov. To sú malé veci, ktoré pre osamelých ľudí veľa znamenajú, lebo aspoň na chvíľu cítia, že na nich niekto myslí,” uviedol Kára.

    Pomôcť sa dá aj ľuďom bez domova, pristaviť sa pri nich, ponúknuť im pečivo, koláče i jedlo.

    „Veľakrát pomôže len rozhovor. Sú to často práve vzťahy, ktoré tým ľuďom chýbajú. Opýtať sa, ako sa niekto má, je niečo, čo môže pomôcť ľuďom, ktorí sú osamelí,” poznamenal splnomocnenec.

    Základným návodom ako pomáhať iným je podľa neho byť všímavým voči ľuďom, ktorí sú sami a majú nejaký problém.

    „Vianoce sú dobrý začiatok nad tým začať rozmýšľať a celoročne pokračovať v dobrovoľníckych aktivitách,” povedal Kára. Ľuďom odporúča, aby investovali svoj čas pre iných, informovali sa na mestských, miestnych či obecných úradoch, či evidujú ľudí, ktorí potrebujú pomoc, alebo sa stali pravidelnými darcami dobročinnej organizácie. Cez Vianoce sa môžu podľa neho ľudia podeliť a dať aj časť svojich darčekov či jedla tým, ktorí to potrebujú.

    - Reklama -