Odnož al-Káidy zabíjala v Somálsku, zabili troch vojakov

    0
    Bojovníci al-Káida stoja vo svojich vozidlách počas vojenského cvičenia (Autor: TASR)

    Tento incident je najnovším neúspechom a zlyhaním somálskej armády, ktorá sa budúci rok chystá od jednotiek Africkej únie prevziať zodpovednosť za bezpečnosť v Somálsku, analyzuje agentúra AP.

    Okolnosti celej akcie priblížil novinárom plukovník somálskej armády Ahmad Júsuf. Podľa neho sa somálske jednotky najprv takticky na istý čas z bojiska stiahli a potom sa im podarilo znovu nad základňou získať kontrolu.

    Pri armádnej protiofenzíve bolo zabitých šesť bojovníkov aš-Šabábu, na čo sa islamistické oddiely z miesta úplne stiahli. K zodpovednosti za útok na základňu sa aš-Šabáb následne aj oficiálne priznal, pričom uviedol, že jeho bojovníci zabili alebo zranili vyše tri desiatky vojakov.

    Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy a vojenské objekty, ale aj na hotely a reštaurácie.

    Skupinu sa v roku 2011 podarilo vytlačiť z veľkej časti hlavného mesta Mogadišo a odvtedy prišla aj o viacero svojich bášt. Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.

    - Reklama -