Notre-Dame po dvesto rokoch bez polnočnej

    0
    Na snímke interiér katedrály Notre-Dame poškodenej nedávnym požiarom počas prípravných prác v Paríži 15. mája 2019. (Autor: TASR)

    „Je to prvýkrát od Veľkej francúzskej revolúcie (1789-1799), čo (v Notre-Dame) nebude polnočná omša,” povedal pre agentúru AP rektor (správca) katedrály, biskup Patrick Chauvet.

    Vianočná polnočná bohoslužba sa tam pritom podľa jeho slov bez prerušenia vysluhovala aj počas oboch svetových vojen, dokonca i počas nacistickej okupácie Paríža.

    Polnočné omše v 885 rokov starej katedrále boli zrušené len období po vypuknutí Veľkej francúzskej revolúcie, keď protikatolícky zameraní revolucionári premenili Notre-Dame na tzv. Chrám Rozumu. Išlo o súčasť snáh o nahradenie kresťanstva štátnym ateistickým kultom.

    V dôsledku prebiehajúcich opráv katedrály, ktoré postupujú len pomalým tempom, sa tohtoročná vianočná polnočná omša namiesto Notre-Dame vysluhuje v inom, len zhruba kilometer vzdialenom parížskom chráme Saint-Germain-l'Auxerrois. V tomto gotickom kostole dočasne sídli aj rektor Notre-Dame.

    „Máme príležitosť celebrovať túto omšu takpovediac mimo múrov (domovskej katedrály)… isté veci nám však budú pripomínať naše spojenie s Notre-Dame,” uviedol biskup Chauvet.

    Do chráme Saint-Germain-l'Auxerrois bola za týmto účelom prenesená z Notre-Dame aj známa gotická socha Panny Márie držiacej malého Ježiša, tzv. Parížskej Panny. Zhotovili tam aj drevené liturgické pódium, ktoré bolo vyrobené podľa vzoru z Chrámu Matky Božej.  

    „Je to zázračná Panna. Prečo? Počas požiaru sa úplne zrútila klenba katedrály. Všade boli kamene, len ona (Parížska Panna) bola ušetrená. Klenba by sa jej za prirodzených okolností zrútila na hlavu a bola by úplne zničená,” zdôraznil rektor Chauvet.

    Na tohtoročnej “notredamskej” polnočnej v Saint-Germain-l'Auxerrois sa zúčastnia aj kanonici a členovia speváckeho zboru z poškodenej katedrály, ako aj mnohí veriaci, ktorí by bežne prišli na vianočnú bohoslužbu do Notre-Dame. “Notredamské” bohoslužby sa v Saint-Germain-l'Auxerrois konajú každú nedeľu.

    Aprílový požiar katedrály, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, sa podarilo uhasiť až po deviatich hodinách. Oheň zničil strechu chrámu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila dovnútra chrámu. Ku katastrofe došlo v čase, keď sa na tejto veži, tzv. sanktusníku, vykonávali renovačné práce.

    Po požiari sa ináč v noci vysvietená katedrála ponorila na dlhé mesiace do tmy. Od novembra však začali fasádu Notre-Dame po zotmení opäť rozsvecovať, takže ju opäť môžu zvonku opäť obdivovať davy turistov.

    - Reklama -