Alžírsko: Vplyvného generála pochovali s vojenskými poctami

    0
    Muž drží portrét s podobizňou vplyvného alžírskeho generála Ahmada Kájida Sáliha počas jeho pohrebu v Alžíri 25. decembra 2019. (Autor: TASR)

    Nový alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún v pondelok rozhodol, že dočasným nástupcom Sáliha vo vedení generálneho štábu ozbrojených síl je generál Saíd Šangria.

    Sálih bol v Alžírsku vnímaný ako kľúčový mocenský hráč, obzvlášť odvtedy, ako prodemokratické hnutie s jeho podporou prinútilo v apríli k odstúpeniu dlhoročnú hlavu štátu Abdala Azíza Butefliku.

    V mesiacoch, ktoré nasledovali po odchode Butefliku, aj samotný Sálih vzdoroval demonštrantom žiadajúcim, aby tiež rezignoval.

    Generál pritom jednoznačne podporoval prezidentské voľby, ktoré sa konali začiatkom decembra a v ktorých sa do úradu prezidenta dostal Tabbún.

    Po Buteflikovej rezignácii Sálih podporil aj stíhanie ľudí z bezprostredného okolia exprezidenta, ktorí sú podozriví z korupcie, pričom niektorí už boli postavení aj pred súd.

    Napriek všetkým týmto krokom Alžírsko naďalej zažíva masové protesty proti vedeniu krajiny, ako aj proti Tabbúnovi, ktorý totiž je považovaný za súčasť Buteflikovej autoritárskej elity, keďže v roku 2017 krátko pôsobil ako predseda vlády.

    Sálih sa ešte minulý týždeň zúčastnil na inaugurácii nového prezidenta Tabbúna.

    Ten po Sálihovom úmrtí vyhlásil v krajine tri dni štátneho smútku a sedem dní smútku v armádnych zložkách, čo naznačuje, aký významný vplyv mal zosnulý generál v Alžírsku.

    Sáliha pochovali s vojenskými poctami na cintoríne pri Námestí mučeníkov v hlavnom meste Alžír, kde sa nachádzajú hroby bývalých prezidentov krajiny a vysoko postavených vládnych úradníkov, napísala agentúra AFP.

    - Reklama -