Džihádisti v Nigérii na Štedrý deň zaútočili na dedinu obývanú kresťanmi

    0
    Na archívnej snímke záchranári vynášajú obeť po jednom z útokov extrémistickej skupiny Boko Haram. (Autor: TASR)

    Terčom útoku bola dedina Kwarangula ležiaca neďaleko mesta Chibok v štáte Borno na severozápade Nigérie. Útok sa odohral v utorok večer. Spáchali ho desiatky bojovníkov, ktorí prišli nákladnými autami a na motocykloch.

    V dedine vyrabovali zásoby potravín a strieľali do ľudí, ktorí utekali z podpálených domov. Útočníci podpálili aj miestny kostol. Podľa výpovede jedného z obyvateľov uniesli jednu tínedžerku.

    Obyvatelia dediny sú presvedčení, že útok spáchali príslušníci hnutia Boko Haram, ktorí majú základňu v blízkych lesoch.

    Podobnému útoku bola v apríli vystavená aj neďaleká dedina Kwarangulum, kde útočníci ukradli zásoby jedla a domy v nej podpálili.

    Mesto Chibok bolo v roku 2014 dejiskom masového únosu 276 školáčok, ktorý pobúril medzinárodné spoločenstvo a upriamil jeho pozornosť na zverstvá páchané príslušníkmi skupiny Boko Haram.

    Džihádistická skupina Boko Haram od roku 2009 bojuje za vytvorenie islamského štátu na prevažne moslimskom severovýchode Nigérie.

    Odvtedy bolo pri útokoch extrémistov a operáciách armády zabitých viac ako 27.000 ľudí a ďalšie takmer dva milióny opustili svoje domovy.

    Členovia Boko Haram však operujú aj v susedných krajinách, čo viedlo k vytvoreniu medzinárodnej vojenskej koalície, ktorá sa usiluje túto skupinu eliminovať.

    - Reklama -