Bombový útok v Somálsku. Počet obetí sa zvýšil na takmer 100

    0
    Ilustračné foto, výbuch v Somálsku (Autor: SITA)

    “Momentálne vieme, že pri tomto hroznom útoku bolo zabitých takmer 100 ľudí,” uviedol jeden z policajtov.

    Obete na životoch hlásia z minimálne štyroch nemocníc, pričom v jednej z nich je potvrdených osem a v inej až 73 mŕtvych. Medzi obeťami na životoch je podľa miestnych úradov aj mnoho univerzitných i iných študentov, ktorí sa po víkende (v Somálsku pripadajúcom na piatok) vracali do škôl.

    Výbuch si vyžiadal aj desiatky zranených. Agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie miestnej záchrannej služby uvádza, že zranených je prinajmenšom 125 ľudí. K útoku došlo v čase dopravnej špičky, pričom podľa AP bol najkrvavejším, aký Mogadišo zažilo za ostatné vyše dva roky, a teda po odpálení nákladného auta s výbušninou, pri ktorom 14. októbra 2017 zahynulo vyše 500 ľudí.

    K zodpovednosti za sobotný útok, ktorého cieľom bola údajne budova daňového úradu, sa doposiaľ nikto neprihlásil. Podobné útoky však somálske úrady takmer vo všetkých prípadoch pripisujú militantnom zo skupiny aš-Šabáb napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

    Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy a vojenské objekty, ale aj na hotely a reštaurácie.

    Skupinu sa v roku 2011 podarilo vytlačiť z veľkej časti hlavného mesta Mogadišo a odvtedy prišla aj o viacero svojich bášt. Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.

     

    - Reklama -