Začala sa výmena väzňov medzi Kyjevom a separatistami. Má pomôcť ukončiť konflikt, ktorý si vyžiadal viac ako 13-tisíc obetí

    0
    Ilustračné foto (Autor: TASR)

    “Výmena sa začala,” povedala Morozovová.

    Výmena sa koná pri meste Horlivka, pričom Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika (LĽR) vrátia ukrajinským úradom 55 zadržiavaných osôb. Kyjev by mal separatistom odovzdať 87 väzňov.

    Po trojročnej prestávke sa 9. decembra v Paríži konal summit normandskej štvorky s cieľom urovnať konflikt v Donbase. Zišli sa na ňom hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny — Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Konali sa tam aj prvé dvojstranné rozhovory Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt.

    Účastníci schôdzky sa zhodli na nutnosti výmeny osôb zadržiavaných v Donbase, a to podľa kľúča “všetkých evidovaných za všetkých evidovaných”, do konca roku 2019.

    Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si od roku 2014 vyžiadal už viac ako 13.000 životov.

     

    - Reklama -