Kauza Kuciak: Andruskóa čaká ďalšie pojednávanie. Súd rozhodne o dohode o vine a treste

    0
    Zoltán Andruskó (v strede). Autor: fab

    Zoltánovi A. navrhuje prokurátor trest, ktorý je momentálne neznámy. Podľa Trestného zákona však pri mimoriadnom znížení trestu v prípade úkladnej vraždy nemôže ísť súd pod osemročný trest odňatia slobody. V prípade, že by súd schválil jeho dohodu o vine a treste, by sa dostal Zoltán A. definitívne do pozície svedka, tak ako je uvádzaný v obžalobe na štvoricu obvinených.

    O schválení alebo prípadnom neschválení dohody bude rozhodovať senát, ktorý pojednáva aj v kauze falšovania televíznych zmeniek, s tým rozdielom, že mu bude predsedať namiesto Emila Klemaniča Pamela Záleská.

    Zoltána A. zadržala polícia v rovnaký deň ako dvojicu vykonávateľov, a to 27. septembra 2018. Od prvého dňa s políciou spolupracoval a vďaka jeho svedeckej výpovedi sa tím Kuciak dostal k Alene Zs., ktorú zadržali deň potom.

    Zoltán A. mal byť medzičlánkom medzi obvinenou Alenou Zs. a obvinenými Miroslavom M. a Tomášom Sz. Zatiaľ čo bola Alena Zs. podľa prokuratúry sprostredkovateľom vraždy novinára pre Mariana K., tak boli Miroslav M. a Tomáš Sz. samotní vykonávatelia. Podľa obžaloby sa ku skutku okrem Zoltána A. priznáva aj Miroslav M., ktorý tvrdí, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

    Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení Marian K., Alena Zs., Miroslav M. a Tomáš Sz. Hlavné pojednávanie sa začne v januári 2020.

    Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian K. ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

     

    - Reklama -