Konfrontovať ju a zlikvidovať. Trump na Twitteri o útoku v dome rabína, Corbyn reaguje na Dávidove hviezdy s číslom 911

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Všetci sa musíme spojiť, aby sme bojovali proti zhubnej pliage antisemitizmu, konfrontovali ju a zlikvidovali. (Moja manželka) Melania a ja želáme obetiam rýchle a úplné uzdravenie,” napísal Trump na Twitteri.

    K útoku došlo v sobotu večer miestneho času v meste Monsey, ležiacom približne 40 kilometrov severne od New Yorku. 

    Podozrivého v nedeľu oficiálne vzali do väzby

    Maskovaný páchateľ vyzbrojený veľkým nožom alebo mačetou zranil v dome chasidského rabína piatich ľudí, ktorí sa tam zhromaždili v siedmy večer židovského sviatku Chanuka.

    Medzi piatimi zranenými je aj rabínov syn. Jedna osoba utrpela vážne zranenia a je v kritickom stave. Útočník z miesta činu ušiel autom. Polícia ho však zanedlho vypátrala a zatkla.

    Podľa vyšetrovateľov ide o 37-ročného Graftona Thomasa z obce Greenwood Lake v štáte New York. Podozrivého v nedeľu oficiálne vzali do väzby a vzniesli voči nemu obvinenia z vlámania a pokusu o päťnásobnú vraždu.

    On sám sa označil za nevinného. Výšku kaucie stanovili na päť miliónov dolárov. Motív činu zatiaľ nie je známy. 

     V rabínovom dome sa zišli desiatky ľudí

    V oblasti New Yorku a New Jersey však došlo v posledných týždňoch k sérii antisemitských incidentov, pri ktorých boli fyzicky alebo verbálne napadnuté osoby židovského pôvodu.

    Podľa očitých svedkov sa páchateľ útoku v Monsey pokúsil vniknúť aj do budovy synagógy nachádzajúcej sa pri rabínovom dome, dvere do nej však boli zamknuté. V rabínovom dome sa pri príležitosti osláv Chanuky zišli desiatky ľudí.

    Rasistické graffiti  v Londýne

    Britská polícia otvorila vyšetrovanie vo veci antisemitských nápisov, ktoré sa počas tohtotýždňového židovského sviatku Chanuka objavili na synagóge a obchodoch v severnom Londýne.

    Celkovo ide o minimálne 12 lokalít, informovala televízia Sky News.

    Neznámi páchatelia nastriekali rasistické graffiti v noci zo soboty na nedeľu na budovy v štvrtiach Hamstead a Belsize Park. Použili pritom spreje červenej a fialovej farby.

    Polícia v tejto súvislosti vyšetruje podozrenie zo spáchania rasovo motivovaného zločinu z nenávisti.

    Narážka na konšpiračné teórie

    Na fasádach budov sa objavili nasprejované Dávidove hviezdy s číslom 911. Podľa Sky News ide zrejme o narážku na konšpiračné teórie, podľa ktorých za teroristickými útokmi z 11. septembra 2001 stáli židia.

    Takéto graffiti sa našli na synagóge, na židovskej reštaurácii, telefónnej búdke, ako aj na viacerých kaviarňach a výkladoch obchodov. Zábery z týchto lokalít sa rýchlo šírili na internetových sociálnych sieťach.

    Pohotový Corbyn

    Polícia dostala hlásenia o antisemitských nápisoch v sobotu krátko pred polnocou. Zatiaľ však nezadržala nijakých podozrivých. V oblasti severného Londýna boli preventívne posilnené policajné hliadky.

    “Jednoznačne ide o incident, ktorý vyvoláva znepokojenie, a my sa ním vážne zaoberáme,” zdôraznil inšpektor londýnskej Metropolitnej polície Kev Hailes.

    Graffiti v severnom Londýne boli objavené niekoľko hodín po sobotňajšom útoku v dome rabína v americkom štáte New York, kde sa zhromaždili židovskí veriaci pri príležitosti Chanuky.

    Nápisy v severnom Londýne aj útok v štáte New York pohotovo odsúdil líder britských labouristov Jeremy Corbyn, ktorý je obviňovaný z toho, že vo vlastnej strane toleruje antisemitizmus.

    - Reklama -