Ikonický obhajca občianskych práv John Lewis oznámil, že má rakovinu

    0
    Barack Obama vyznamenáva Medailou slobody, ktorá je najvyšším civilným vyznamenaním Spojených štátov , aktivistu bojujúceho za ľudské práva kongresmana Johna Lewisa 15. februára 2011 vo Washingtone. (Autor: TASR)

    Sedemdesiatdeväťročný kongresman za Demokratickú stranu vo vyhlásení uviedol, že rakovinu mu objavili po “pravidelnej lekárskej prehliadke”, podstúpi však liečbu a v Snemovni reprezentantov bude naďalej zastupovať štát Georgia.

    “Takmer celý svoj život som za niečo bojoval – za slobodu, rovnosť, základné ľudské práva. Nikdy som však nečelil boju, akému čelím dnes,” povedal.

    John Lewis sa desaťročia angažuje v boji za občianske práva. V roku 1963 v centre Washingtonu pochodoval spolu s legendárnym bojovníkom za občianske práva Martinom Lutherom Kingom.

    Lewis taktiež v roku 1965 viedol prelomový pochod za ľudské práva, ktorý sa v dôsledku útoku na demonštrantov stal známy ako “Krvavá nedeľa”.

    Členom Kongresu sa stal v roku 1987. Lewis patril do skupiny demokratických kongresmanov, ktorí sa nezúčastnili na inaugurácii amerického prezidenta Donalda Trumpa v januári 2017.

    - Reklama -