Čínsky súd odsúdil lekára, ktorý vlani šokoval svet

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Lekára Che Ťien-kchueja tiež odsúdili na zaplatenie pokuty vo výške 384.000 eur. Súd v meste Šen-čen mu vymeral trest za “nelegálne genetické upravovanie ľudského zárodku s úmyslom rozmnožovania”.

    Nižšie tresty dostali aj dvaja jeho spolupracovníci. Všetci traja podľa verdiktu porušili čínske predpisy a etické princípy a konali s cieľom presláviť sa.

    Tlačová agentúra Sinchua uviedla, že v dôsledku Cheových experimentov sa narodilo aj tretie geneticky upravené dieťa, čo doteraz nebolo potvrdené.

    Che svojimi pokusmi väčšinu vedcov prekvapil a mnohých šokoval. Dedičné úpravy DNA (tzv. editovanie zárodočnej línie) sú kontroverzná téma a v mnohých krajinách sveta je táto metóda – úprava ľudskej DNA – zakázaná.

    Tieto zmeny v DNA sa totiž môžu prejaviť aj u ďalšej generácie, pričom môže dôjsť i k poškodeniu niektorých iných génov.

    Medzi štátmi, kde je úprava ľudskej DNA zakázaná, sú aj USA a štáty Európy, v samotnej Číne je genetická úprava ľudských embryí povolená, ak sa vykonáva s “nereprodukčným” zámerom.

    Cieľom genetickej úpravy embryí malo byť podľa čínskeho vedca umožniť HIV-pozitívnym otcom splodiť deti, u ktorých by bolo nižšie riziko nákazy týmto vírusom, ktorý spôsobuje nevyliečiteľný syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS).

    Agentúra AFP pripomína, že vedec po ostrej kritike svojich experimentov čelil v Číne policajnému vyšetrovaniu, vláda pozastavila jeho výskumnú prácu a prepustili ho z univerzity.

    - Reklama -