Irán: Washington podporuje terorizmus

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Americká armáda v nedeľu oznámila, že v Iraku a Sýrii uskutočnila cielené nálety na pozície šiitskej militantnej organizácie Brigády Hizballáhu, podporovanej Iránom.

    Túto skupinu Washington obviňuje z piatkového útoku na severoirackú základňu, pri ktorom prišiel o život jeden Američan. Pri náletoch zahynulo najmenej 15 príslušníkov proiránskych ozbrojencov vrátane niekoľkých veliteľov.

    Viacero ďalších bojovníkov utrpelo zranenia. “Tieto útoky znova dokázali falošnosť amerických vyhlásení o boji s Dáišom (Islamským štátom)… keď Spojené štáty zasiahli pozície tých síl, ktoré už viac než rok podnikajú údery proti teroristom z Dáišu,” povedal hovorca iránskej vlády Abbás Músaví.

    “Amerika týmito útokmi preukázala pevnú podporu terorizmu, ako aj to, že nerešpektuje nezávislosť a suverenitu iných krajín – preto musí akceptovať dôsledky tohto svojho protizákonného činu,” pokračoval vo vyhlásení Músaví.

    Prítomnosť zahraničných síl v regióne podľa neho spôsobuje nestabilitu a napätie. Vzťahy Spojených štátov a Iránu utrpeli vlani po tom, ako Washington jednostranne odstúpil od jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami.

    - Reklama -