Veľvyslankyňa USA v Poľsku: Drahý prezident Putin, Hitler a Stalin sa tajne dohovorili na začatí druhej svetovej vojny

    0
    Na kombosnímke zľava Vladimir Putin a Georgette Mosbacherová (Autor: TASR/PL.sk)

    “Drahý prezident Putin, Hitler a Stalin sa tajne dohovorili na začatí druhej svetovej vojny. To je fakt. Poľsko bolo obeťou tohto strašného konfliktu,” napísala veľvyslankyňa na sociálnej sieti.

    Putin vo vyjadreniach z uplynulého týždňa poprel, že by Sovietsky zväz zohral úlohu pri začatí druhej svetovej vojny, a pokúsil sa preniesť časť zodpovednosti za tento konflikt na Poľsko, píše DPA.

    Výroky ruského lídra vyvolali pobúrenie v Poľsku

    Šéf Kremľa podľa agentúry tiež odmietol, že by sovietske Rusko v roku 1939 napadlo Poľsko, a naznačil, že Poľsko malo spoluúčasť na Hitlerových plánoch holokaustu.

    Putin tento mesiac kritizoval rezolúciu prijatú Európskym parlamentom, podľa ktorej pakt o neútočení medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom “otvoril cestu vypuknutiu druhej svetovej vojny”.

    Výroky ruského lídra vyvolali pobúrenie v Poľsku, kde si vláda minulý piatok predvolala ruského veľvyslanca, aby vyjadrila svoj nesúhlas.

    Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľu večer vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že vykresľovať páchateľov ako obete je neprijateľné.

    Tretia ríša a sovietske Rusko

    Ruský prezident podľa Morawieckého “klamal o Poľsku pri početných príležitostiach a vždy to robil úmyselne”. “To sa obvykle stáva, keď ruskí predstavitelia cítia medzinárodný tlak súvisiaci so svojimi aktivitami,” dodal.

    Ako príklady poľský premiér spomenul predĺženie sankcií EÚ voči Rusku v súvislosti s anektovaním Krymu, vylúčenie ruských športovcov z globálnych podujatí za doping a “neúspech (Ruska) v pokuse úplne ovládnuť Bielorusko”.

    “Považujem slová prezidenta Putina za pokus zakryť tieto problémy. Ruský líder si dobre uvedomuje, že jeho obvinenia nemajú nič spoločné so skutočnosťou – a že v Poľsku nie sú žiadne pomníky Hitlera alebo Stalina,” zdôraznil Morawiecki.

    “Takéto pomníky tu stáli, len keď ich vztýčili agresori a páchatelia – Tretia ríša a sovietske Rusko,” citovala ho agentúra AF

    - Reklama -