Macron a Sísí vyzvali na zdržanlivosť v súvislosti s konfliktom v Líbyi

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Macron a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa v nedeľu večer v telefonickom rozhovore zhodli, že bojujúce strany v Líbyi by mali pod záštitou OSN dospieť k politickému riešeniu konfliktu.

    Pondelkové vyhlásenie prezidentov Francúzska a Egypta prišlo po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Turecko je pripravené vyslať do Líbye svoje jednotky, ak o to líbyjská vláda národnej jednoty požiada.

    Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti.

    Proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty v Tripolise, ktorú vedie Fájiz Sarrádž, bojuje veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar. Ten podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

    Začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis, ktorá stále pokračuje. Vládu sídliacu v Tripolise okrem Turecka podporujú tiež Taliansko a Katar.

    “Východná” vláda má podporu Francúzska, Ruska, Jordánska, Spojených arabských emirátov a ďalších dôležitých arabských krajín.

    - Reklama -