Už nehovoríme o celkovom nedostatku učiteľov, tvrdí Lubyová. Takto chvália výstupy jej rezortu smeráci

    0
    Na archívnej snímke z 8. novembra 2018 ministerka školstva Martina Lubyová hovorí počas slávnostného odovzdávania prestížnych ocenení vedecko-výskumným pracovníkom. (Autor: TASR)

    Lubyová uviedla, že učiteľské povolanie sa stáva vyhľadávaným predovšetkým v regiónoch na východnom a strednom Slovensku.

    Pripisuje to najmä zvýšeným mzdám, ktoré vzrástli o desať percent v januári, rovnaké zvýšenie bude aj v januári 2020, celkovo od septembra 2016 vzrastú o 36 percent. Šéfka rezortu školstva poukázala aj na to, že začínajúcim učiteľom navyše vzrástli platy od septembra o takmer desať percent.

    Rezort sa podľa Lubyovej v regiónoch skôr stretáva s tým, že sa učitelia nevedia do škôl dostať, pretože pre nich nemajú voľné pracovné miesta.

    “Situácia sa už tak zásadne zmenila, že nehovoríme o masovom nedostatku učiteľov, ale skôr o doladení tam, kde ešte učitelia chýbajú,” priblížila.

    Šéfka rezortu školstva si myslí, že je možné učiteľov ďalej motivovať, napríklad v oblasti IT a jazykov.

    “Je to však na úrovni zriaďovateľov škôl, ktorí by im mohli poskytnúť ďalšie príplatky alebo finančnú motiváciu, aby pre nich zatraktívnili nástup do zamestnania,” povedala.

    Lubyová poukázala aj na problém mladej generácie a absolventov, ktorí sa aj napriek záujmu do škôl často nevedia dostať.

    Poznamenala, že rezort školstva sa snaží maximálne “tlačiť smerom hore” mzdové ohodnotenie a sociálne výhody. “Dosiahli sme obrat v tom, že školstvo začína byť atraktívnejšie,” povedala ministerka.

    Podľa nej sa dá rozprávať o tom, že nedostatok učiteľov je už len v niektorých oblastiach alebo v konkrétnych predmetoch.

    Smeráci Petrák a Čaplovič hodnotia pozitívne zvyšovanie platov pedagógov

    Zvyšovanie platov pedagogických zamestnancov v roku 2019 hodnotí pozitívne predseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák (Smer-SD).

    Tento názor zdieľa aj člen parlamentného školského výboru Dušan Čaplovič (Smer-SD). Obaja kladne hodnotia aj zvýšenie platov pre začínajúcich učiteľov.

    Čaplovič za ďalšie pozitívne výstupy v rezorte školstva v tomto roku vníma aj prijatie návrhu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch.

    Ako doplnil, dôležitým bolo aj prijatie zákona o Fonde na podporu vzdelávania a rozbehnutie práce Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo.

    “Osobitne návrhu akreditačných štandardov pod vedením predsedu jej výkonnej rady Roberta Redhammera,” uviedol Čaplovič. Obaja poslanci sa zhodli na tom, že kladne hodnotia aj schválenie povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti.

    Petrák uviedol, že v školstve sa v tomto roku “nezačala ani diskusia o zmene systému financovania školstva s dôrazom na zvyšovanie jeho kvality.”

    Čaplovič za dlhodobý nedostatok považuje, že sa rezortu školstva nepodarilo kvalitatívne a efektívne naštartovať čerpanie európskych fondov v oblasti výskumu a vývoja, ako aj v regionálneho vzdelávania či na vysokých školách.

    “Zlá správa je najmä presunutie finančných prostriedkov z operačného programu Výskum a vývoj pod operačný program Integrovaná infraštruktúra.

    “Nie je však možné obviňovať ministerku Martinu Lubyovú (SNS), ale zodpovednosť majú dvaja bývalí ministri Juraj Draxler a Peter Plavčan,” uzavrel.    

    - Reklama -