Začínajú sa oslavy roka 2020. V Sydney napriek tragédiám aj s ohňostrojom

    0
    Silvestrovský ohňostroj nad budovou Opery a mostom Sydney Harbour počas novoročných osláv v austrálskom Sydney 31. decembra 2019. (Autor: TASR)

    Sydneyská starostka Clover Moorová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters, vyjadrila očakávanie, že novoročné oslavy s ohňostrojom tentoraz vylákajú na nábrežia približne milión ľudí a ďalšia miliarda vo svete ich bude sledovať prostredníctvom prenosu. Samotný moment príchodu roka 2020 v Sydney pripadol na 14.00 h SEČ.

    Dym z pretrvávajúcich požiarov porastu medzitým zafarbil oblohu nad priľahlými mestami do “krvavo červeného” odtieňa, pripomenul Reuters. V iných častiach Austrálie uviazli na pobrežiach v dôsledku požiarov tisíce ľudí. Evakuovať ich odtiaľ majú aj pomocou armádnych plavidiel.

    Na výzvy, aby ohňostroj v Sydney zrušili a peniaze radšej venovali na pomoc regiónom postihnutým požiarmi, Moorová reagovala slovami, že plánovanie ohňostroja sa začalo už pred 15 mesiacmi a väčšina vyčlenených prostriedkov už bola využitá. Upozornila tiež, že toto podujatie podporuje ekonomiku Nového Južného Walesu, ktorého je Sydney hlavným mestom.

    Počasie v Sydney bolo pred ohňostrojom pomerne priaznivé, hoci oblohu stále zahaľoval dym z požiarov. Tie sa do utorkového večera rozšírili do západných predmestí Sydney, vzdialených len 30 kilometrov od Prístavného mosta, z ktorého je ohňostroj odpaľovaný.

    Najľudnatejší štát Austrálie mimoriadne silno zasiahli lesné požiare, ktoré v krajine od októbra zničili vyše 1000 domov a viac než tri milióny hektárov porastov, čo je oblasť väčšia ako Belgicko.

    O život prišlo najmenej 12 ľudí.

    Prví boli v Tichomorí

    Tichomorské ostrovné štáty Samoa a Kiribati sú tradične prvými na svete, kde obyvatelia a návštevníci oslávili príchod nového roka. 

    Tamojšia polnoc pripadá na 11.00 h SEČ, pričom ide o územia ležiace najbližšie k medzinárodnej dátumovej hranici z jej západnej strany.

    Túto skutočnosť opäť využili turisti, ktorí si načasovali návštevu Samoy tak, aby vstupovali do roka 2020 skôr než ktokoľvek iný na planéte.

    - Reklama -