Boj za nezávislosť a oslobodenie. Protesty v Hongkongu pokračujú

    0
    Demonštrant odkopáva slzotvorný granát počas potýčok s políciou pred nákupným centrom v Hongkongu v nedeľu 10. novembra 2019. (Autor: TASR)

    Násilie prepuklo počas prevažne pokojného pochodu občanov. Úrady informovali, že päť osôb zatkli pre podozrenie z ničenia presklených dverí a bankomatov na budove banky. Práve banky a podniky prepojené s pevninskou Čínou sú častým terčom tvrdého jadra protestujúcich, pripomína agentúra AP.

    Účastníci pochodu niesli transparenty vyzývajúce na ďalší boj za nezávislosť a oslobodenie Hongkongu.

    Mohutný pochod sa konal po nočných potýčkach medzi políciou a protestujúcimi v husto obývanej obchodnej štvrti Hongkongu. Polícia tam použila slzotvorný plyn a vodné delá, aby rozohnala skupiny demonštrantov, ktorí blokovali premávku a zapaľovali na uliciach ohne.

    Hongkongom, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny, otriasajú protivládne protesty od 9. júna. Prodemokratickí demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny.

    Medzičasom sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle “jedna krajina, dva systémy”.

    Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v utorok vo videozázname uviedla, že šesť mesiacov nepokojov v ázijskom finančnom centre spôsobilo smútok, úzkosť, sklamanie a hnev.

    „Začnime rok 2020 novým predsavzatím, že obnovíme poriadok a harmóniu v spoločnosti. Tak budeme môcť začať znovu, spoločne,” povedala vo svojom posolstve.

    - Reklama -