VIDEO Svetelná šou s 2000 dronmi na Nový rok v Šanghaji bola nafilmovaná vopred

    0
    Snímka z videa, ktoré zachytáva šou 2000 dronov, lietajúcich nad Šanghajom (Autor: YouTube.com/ CGTN America)

    Pozoruhodná šou 2000 dronov, lietajúcich nad Šanghajom v rôznych útvaroch podobných ohňostroju, zaujala médiá po celom svete. Avšak ľudia, ktorí na Silvestra oslavovali a vonku vítali príchod nového roka, tvrdia, že nič nevideli.

    Firma Yihang Bailu, ktorá mala šou na starosti, stanici BBC potvrdila, že zábery odvysielané po celom svete pochádzali v skutočnosti zo skúšky tejto šou 28. decembra.

    Zábery pôsobivej hry svetiel poskytli svetovým médiám čínske štátne médiá, dodala BBC.

    Ľudia nevideli na nočnej oblohe žiadne drony 

    Na záberoch bolo vidieť 2000 dronov, ako vzlietli na oblohu nad šanghajskou štvrťou Pchu-tung, potom vytvorili rôzne obrazce ako pri tradičnom ohňostroji, postavu bežiaceho muža a nakoniec “napísali” na oblohe číslicu 2020 a čínske písmená.

    Video prevzali svetové médiá a vo všeobecnosti ho chválili ako futuristickú a málo znečisťujúcu náhradu za ohňostroj.

    Miestny spravodajský portál v angličtine Shanghaiist však napísal, že ľudia, ktorí stáli na nábreží The Bund (v čínštine Waj-tchan) oproti štvrti Pchu-tung, podľa svojich slov “nevideli na nočnej oblohe nič. Žiadne drony. Nič také”.

    “Šokovalo ma to, veď je to stopercentná čínska falošná správa. Boli sme minulú noc vonku, aby sme sledovali šou, ktorá sa nikdy neudiala,” napísal na Twitteri Patrick Cox.

    Niektorí ľudia sa postavili na obranu tohto postupu

    Podľa portálu Shanghaiist bolo 29. decembra zverejnené jedno video, ktoré zrejme zachytávalo presne tú istú šou.

    BBC sa skontaktovala s firmou Yihang Bailu zodpovednou za šou a jej manažér pre styk s médiami priznal, že šou bola nafilmovaná už 28. decembra.

    Niektorí ľudia sa postavili na obranu tohto postupu, podľa nich to bol zodpovedný krok, lebo zabránil prípadným zraneniam alebo preľudneniu oblasti.

    Šanghaj obmedzil novoročné podujatia po davovej panike z roku 2014, keď v tlačenici zahynulo takmer 40 ľudí, pripomenula stanica BBC.

    - Reklama -