Zabitie Solejmáního bolo s najväčšou pravdepodobnosťou nezákonné, tvrdí expertka OSN

    0
    Agnes Callamardová (Autor: TASR)

    Cielené zabíjanie je “porušením medzinárodného zákona o ľudských právach,” napísala Callamardová, pričom dodala, že tam, kde “nedochádza k aktívnemu násiliu, nie je používanie dronov a iných prostriedkov cieleného zabíjania takmer nikdy v súlade so zákonom”.

    Podľa Callamardovej použitie dronu na usmrtenie kohokoľvek (rodinných príslušníkov alebo iných osôb v blízkosti miesta útoku) okrem jeho cieľa je podľa ľudskoprávnej legislatívy pokladané za “svojvoľné usmrtenie”, ktoré môže mať za následok vyvodenie právnej zodpovednosti voči štátu alebo jednotlivcovi.

    Za “absolútne” protizákonné pokladá Callamardová usmrtenie ďalších osôb, ktoré sa v čase útoku nachádzali v Solejmáního blízkosti, vrátane abú Mahdího Muhandisa, veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU) podporovaných Iránom.

    Pri útoku na konvoj, ktorý v noci na piatok pravdepodobne prostredníctvom bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper uskutočnili pri bagdadskom letisku americké ozbrojené sily, zahynulo okrem Solejmáního a Muhandisa ďalších päť ľudí.

    Gásem Solejmání bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ktoré operujú v najmä v oblasti Blízkeho východu, ale aj v iných častiach sveta.

    Zároveň stál na čele iránskej tajnej služby a niektorými expertmi bol po najvyššom duchovnom vodcovi ajatolláhovi Alím Chameneím pokladaný za druhého najvplyvnejšieho muža v Iráne.

    - Reklama -