Pompeo po zabití Solejmáního: Bol to zlý chlap. Svet je bezpečnejším miestom

    0
    Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo (Autor: TASR/AP)

    “Hodnotenie spravodajských služieb jasne ukázalo, že nečinnosť umožňujúca Solejmánímu pokračovať vo svojich machináciách a plánoch, vo svojom teroristickom ťažení, by vytvorila väčšie riziko než zákrok, ktorý sme podnikli,” povedal Pompeo v programe americkej vysielacej siete ABC.

    Veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ktoré vykonávajú zahraničné operácie, zabili v piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.

    Nálet nariadil Trump, ktorý obvinil Solejmáního z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku.

    Kritici tohto zákroku, ktorý vyvolal prudké zvýšenie napätia v danom regióne, spochybňujú jeho zákonnosť a poukazujú na možné dôsledky.

    Pompeo však v nedeľu trval na tom, že po usmrtení Solejmáního je svet “bezpečnejším miestom”.

    “Bol to zlý chlap a my sme ho dostali preč z hracieho poľa,” vysvetlil šéf americkej diplomacie.

    Na otázku, či bude Trumpova vláda pri budúcich zásahoch proti Iránu žiadať súhlas od Kongresu, odpovedal, že na doterajší postup mala potrebné oprávnenie a naďalej bude postupovať “náležitým, zákonným a ústavným” spôsobom.

    Po tom, ako Trump pohrozil, že v prípade protiútokov Iránu môžu Spojené štáty zasiahnuť desiatky iránskych objektov vrátane objektov kultúrneho významu, Pompeo ubezpečil, že Washington bude postupovať “zákonným” spôsobom.

    “Budeme konať zákonne. Budeme konať v rámci systému. Vždy sme tak konali a vždy budeme,” povedal minister pre ABC.

    Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf predtým upozornil, že prípadné útoky na kultúrne pamiatky by predstavovali vojnové zločiny.

    Minister telekomunikácií Mohammad-Džavád Ázerí Džahromí zase v tejto súvislosti prirovnal Trumpa k teroristickej organizácií Islamský štát, nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi a mongolskému dobyvateľovi Džingischánovi.

    “Oni všetci nenávidia kultúry. Trump je terorista v obleku,” napísal Džahromí na Twitteri.

    - Reklama -