Derco: Christovo narodenie je jedným z najdôležitejších cirkevných sviatkov

    0
    Veriaci pred “roždestvom Isusa Christa“ sa zúčastnili liturgie sv. Vasiľa Veľkého v prešovskom Katedrálnom chráme sv. Alexandra Nevského. Prešov, 6. januára 2020. (Autor: TASR)

    “Už jeho samotný názov hovorí o dôležitosti podstaty sviatku. Ide o narodenie Bohočloveka. Boh pri vyhnaní Adama a Evy z raja sľúbil, že príde na zem. Počas histórie posiela svojich prorokov, ktorí hovoria o mesiášovi, ktorý má prísť. Všetky proroctvá, ktoré čítame v Starom zákone Svätého písma sa dopodrobna naplnili,” povedal pre TASR Derco.

    Tak ako príchod dieťaťa do rodiny je radostnou udalosťou, o to väčšiu radosť prežívajú podľa jeho slov veriaci z príchodu Spasiteľa na tento svet.

    “Každý rok oslavujeme rovnaké sviatky, na každý deň pripadá iný svätý. Niekto by možno povedal, že je to stále o tom istom, avšak Christos sa rodí nanovo v našich srdciach, aby v nich zavládol pokoj,” vysvetlil Derco.

    V pondelok (6. 11.) podvečer sa v chrámoch konala bohoslužba, ktorá sa nazýva Veľké povečerie.

    “Je to oslavná bohoslužba s lítiou, v ktorej prežívame radosť z narodeného Spasiteľa. Počas nej sa posväcujú chleby a je spojená so sviatočnou Utreňou. Na druhý deň ráno sa koná svätá liturgia, kde sa všetci pozdravujeme pozdravom Christós raždájetsja (Kristus sa rodí) a odpovedáme Slavime Jeho (Oslavujme ho),” uviedol pravoslávny duchovný.

    Pravoslávni veriaci sviatkujú Narodenie Isusa Christa podľa juliánskeho kalendára, ktorý je oproti gregoriánskemu posunutý o 13 dní. Súčasťou tradície pravoslávnej cirkvi sú aj ikony, ktoré sú, ako povedal Derco, oknom do neba.

    “Ide o zobrazenie svätých alebo sviatku, ktoré má v sebe zakomponované aj kánonickú podstatu. Ikona narodenia Spasiteľa Isusa Christa sa postupne vyvíjala. V treťom storočí je zobrazovaný malý Isus ako mládenec, ktorý je v rukách Božej matky. Neskôr pribudli Traja králi, anjeli, hviezda, umývanie mládenca a pastieri. Vždy bol zobrazovaný v jaskyni. Ikona kedysi dávno pre ľudí, ktorí nevedeli čítať, písať, znamenala jediný spôsob, ako pochopiť a vidieť to, čo počuli od kňaza počas kázne alebo čítania evanjelia,” priblížil Derco.

    “Isus Christos sa narodil v jaskyni preto, lebo i zem pripravila miesto pre príchod Spasiteľa. Rodí sa v pokore, v tmavej malej jaskyni, ktorú však osvetľuje anjel. Boh, ktorý stvoril nebo a zem, nazeral na svoje tvorstvo, videl ho padnúť v podobe Adama a Evy prichádza, aby sa narodil ako nový Adam. Stal sa skutočným Bohočlovekom, aby nikto nemal pochybnosti, že Christos existoval. Tým, že sa narodil v tele, pripravil ľudský rod k tomu, aby sa všetci mohli stať synmi a dcérami Stvoriteľa,” dodal Derco.

    - Reklama -