Víťazstvo Sáncheza. Španielsky parlament potvrdil novú vládu, bolo to veľmi tesné

    0
    Pedro Sánchez (Autor: TASR)

    Sáncheza podporila potrebná jednoduchá väčšina poslancov, keď za jeho zotrvanie vo funkcii zahlasovalo 167 zákonodarcov, uvádza na svojej webovej stránke denník El País. Proti hlasovalo 165 poslancov a 18 sa zdržalo hlasovania.

    Sánchez v prvom hlasovaní o dôvere v nedeľu neuspel, keď jeho opätovné vymenovanie za predsedu vlády podľa očakávaní nepodporila nadpolovičná väčšina 176 poslancov. Za lídra španielskych socialistov hlasovalo 166 poslancov, proti ich bolo 165, 18 sa zdržali hlasovania a jeden sa na zasadnutí nezúčastnil pre chorobu.

    V utorňajšom hlasovaní premiérovi na potvrdenie vo funkcii stačilo získať jednoduchú väčšinu hlasov v 350-člennom španielskom parlamente.

    Vláda, ktorú parlament v utorok odobril, je prvým koaličným kabinetom v Španielsku od návratu k demokracii po smrti diktátora Francisca Franca v roku 1975.

    Sánchez sa minulý týždeň dohodol s najväčšou katalánskou separatistickou stranou Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ako aj ďalšími menšími stranami na tom, že ich poslanci sa hlasovania zdržia.

    Španielsko je v politickej patovej situácii bez riadnej vlády po väčšinu uplynulého roka po dvoch bezvýsledných voľbách z apríla a novembra.

    Sánchezova sociálnodemokraticky orientovaná Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) síce v opakovaných voľbách 10. novembra zvíťazila, jej zastúpenie v dolnej komore parlamentu sa však oslabilo na 120 kresiel – o tri menej než získala v apríli.

    Po aprílových voľbách sa Sánchezovi vládu vytvoriť nepodarilo, najnovšie však dosiahol koaličnú dohodu s radikálnou ľavicovou alianciou Unidas Podemos (Spoločne môžeme).

    V sobotu 4. januára 2019 Sánchez predstavil poslancom vládny program, v ktorom sľúbil zvýšenie najnižších miezd a zvýšenie daní pre ľudí s najvyššími príjmami a pre veľké podniky.

     

    - Reklama -