Putin rokoval s Erdoganom na schôdzke medzi štyrmi očami

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní v čiernomorskom letovisku v Soči (Autor: TASR)

    Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá dodala, že rokovanie konalo v prítomnosti tlmočníkov. Podľa agentúry TASS je možné, že do rokovaní sa podľa potreby zapoja príslušní ministri z delegácií oboch krajín.

    Tlačová služba Kremľa predtým uviedla, že Putin plánuje prediskutovať s Erdoganom ďalší rozvoj rusko-tureckej spolupráce a medzinárodné otázky vrátane situácie v Sýrii a Líbyi.

    Erdogan zase vyhlásil, že má v úmysle diskutovať s Putinom o opatreniach na dosiahnutie prímeria v provincii Idlib na severozápade Sýrie, ktorá je poslednou veľkou baštou pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a o implementácii rusko-tureckého memoranda o Sýrii.

    Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin uviedol, že Putin a Erdogan sa v rozhovoroch dotknú aj stupňovanie napätia medzi USA a Iránom po atentáte na iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri minulotýždňovom americkom útoku v Iraku.

    Po rokovaniach sa prezidenti Putin a Erdogan zúčastnia na oficiálnom spustení plynovodu Turkish Stream, dodal Interfax.

    Tento plynovod je podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RL/RFE) súčasťou dlhodobého cieľa Ruska, ktorý spočíva v obmedzení alebo ukončení tranzitu zemného plynu cez Ukrajinu, a to pomocou alternatívnych projektov plynovodov, ako sú Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

    Prezident USA Donald Trump však koncom decembra 2019 podpísal zákon uvaľujúci sankcie na spoločnosti spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2, čím ohrozil jeho dokončenie.

    Putin pricestoval do Turecka po návšteve Sýrie, kde sa stretol s prezidentom Bašárom Asadom. Obaja lídri sa oboznámili “so správami (vojenského velenia) o vývoji v rôznych regiónoch krajiny (Sýrie),” uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

     

    - Reklama -