Pozor, šmýka sa! Platí výstraha pre celé Slovensko, upozorňujú meteorológovia, varuje aj polícia aj cestári

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji končí výstraha vo štvrtok o 9.00 h. V ostatných častiach Slovenska sa podľa meteorológov môže objaviť poľadovica až do piatkovej (10. 1.) polnoci.

    “Poľadovica predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,” upozornil SHMÚ. Dodal, že výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

    Polícia upozorňuje vodičov na šmykľavé cesty v Prešovskom kraji. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik.

    “Hlavne v okresoch Prešov, Stará Ľubovňa, Bardejov, Svidník, Humenné a Vranov nad Topľou sú cesty šmykľavé a zľadovatené. Žiadame vodičov počas jazdy o zvýšenú opatrnosť,“ uviedol Pavlik.

    Ak polícia v Košickom kraji upozorňuje vodičov na poľadovicu, kde na mnohých miestach padá mrznúci dážď. Hasiči zasahovali na cestách od štvrtkového rána pri piatich udalostiach.

    „Je nevyhnutné, aby vodiči svoju jazdu prispôsobili aktuálnym poveternostným podmienkam a jazdili opatrne. Policajti sú v teréne, situáciu monitorujú,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

    Ako povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, pre menšie dopravné kolízie zasahovali doposiaľ napríklad v okresoch Trebišov či Michalovce.

    Na ceste II/578 Skalka – Kremnica je nutné použiť reťaze

    Situáciu na slovenských cestách komplikuje vo štvrtok poľadovica, vyskytuje sa najmä na strednom a východnom Slovensku.

    V obvode Brezovica a Ústie nad Priehradou sa tvoria snehové jazyky. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk. Na ceste II/578 Skalka – Kremnica je podľa cestárov nutné použiť snehové reťaze.

    Tie sú potrebné pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov aj na ceste II/571 Pavlovce – Kráľ. Pre hmlu a mrznúce mrholenie je znížená dohľadnosť do 100 m v okolí lokality Partizánske, do 200 m v okolí Piešťan, Banskej Štiavnice a Šturca.

    Pre vozidlá nad desať metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512).

    Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavretá v okresoch Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje desať metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

    - Reklama -