Lídri Iránu! USA vás sledujú, nezabíjajte demonštrantov, varuje Trump

    0
    D. Trump (Autor: TASR)

    “Lídri Iránu! Nezabíjajte svojich demonštrantov,” napísal Trump na Twitteri spolu s varovaním, že svet a “čo je dôležitejšie, aj USA, vás sledujú.”

    Toto vyhlásenie amerického prezidenta prišlo v čase, keď sa iránsky režim dostal na pokraj vojny so Spojenými štátmi a doma čelí pouličným protestom.

    Len krátko pred zverejnením tohto tvítu, vystúpil v rozhovore pre stanicu CBS americký minister obrany Mark Esper a vyhlásil, že šéf Bieleho domu je stále ochotný s lídrami Iránu rokovať.

    “Sme pripravení sadnúť si bez akýchkoľvek podmienok (s lídrami Iránu) a prediskutovať cestu z tejto situácie, ako aj možnú sériu krokov, ktoré by z Iránu urobili trocha normálnejšiu krajinu,” vyhlásil v relácii Čeľte ľudu (Face the nation) Esper.

    V reakcii na stredajšie zostrelenie Boeingu 737 prevádzkovaného spoločnosťou Ukraine International Airlines, ku ktorému sa v sobotu priznala vláda v Teheráne, sa na viacerých miestach Iránu konali pouličné zhromaždenia.

    To, ktoré sa konalo v Teheráne, sa z pietneho aktu zmenilo na protest proti režimu. Demonštrantov, ktorí požadovali odstúpenie najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a kritizovali “klamárov” i revolučné gardy, rozohnala polícia slzotvorným plynom.

     

    - Reklama -