Prezident Rúhání odmietol novú Trumpovu dohodu o iránskom jadrovom programe

    0
    Iránsky prezident Hasan Rúhání (Autor: TASR)

    Trump v utorok večer vyhlásil, že súhlasí s vyjadrením britského premiéra Borisa Johnsona, aby dohodu o iránskom jadrovom programe nahradila “Trumpova dohoda”.

    “Predseda vlády Spojeného kráľovstva Boris Johnson vyhlásil: 'Mali by sme nahradiť iránsku dohodu Trumpovou dohodou,'” uviedol Trump na Twitteri. “Súhlasím!”

    Johnson vyzdvihol v utorok Trumpa ako tvorcu skvelých dohôd a vyzval šéfa Bieleho domu, aby nahradil dohodu o iránskom jadrovom programe novou dohodou s cieľom zabezpečiť, aby Iránska islamská republika nezískala atómovú zbraň.

    Spojené štáty vyhlásili, že podporujú tri krajiny Európskej únie, ktoré v utorok spustili proces obvinenia Iránu z nedodržania podmienok zahrnutých v jadrovej dohode z roku 2015.

    “Plne podporujeme rozhodnutie troch štátov EÚ (E3) spustiť mechanizmus na riešenie sporu,” uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí vo vyhlásení. “Sme presvedčení, že tieto štáty sú oprávnené vyvíjať ďalší diplomatický a ekonomický tlak,” dodal hovorca.

    Británia, Francúzsko a Nemecko spustili mechanizmus na riešenie sporov zahrnutý v historickej jadrovej dohode s Iránom v čase, keď napätie medzi Západom a Iránom narástlo. Toto zhoršenie nastalo po zabití vplyvného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního americkým dronom v Iraku a aj po tom, čo Teherán niekoľko dní po havárii dopravného lietadla ukrajinských aerolínií priznal, že boeing omylom zostrelil.

    Spustenie mechanizmu na riešenie sporov zahrnutého v jadrovej dohode oznámili ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska a Nemecka. Aktivuje sa v prípade nedodržania podmienok uvedenej medzinárodnej zmluvy.

    Trojica ministrov pripomenula, že európski signatári dohody (E3) a EÚ vyjadrili poľutovanie a obavy z rozhodnutia Spojených štátov vystúpiť z JCPoA a opätovne uvaliť sankcie na Irán a spresnili, že EÚ od mája 2018 pracovala na zachovaní jadrovej dohody, pričom zrušila všetky predošlé sankcie súvisiace s jadrovým programom Iránu.

    Únia s obavami sledovala rozhodnutia Teheránu, ktorý v máji 2019 začal postupne odstupovať od svojich záväzkov súvisiacich so zmluvou, a snažila sa iránsku stranu odhovoriť od tohto kurzu. K poslednému, v poradí už piatemu, oslabeniu záväzkov JCPoA došlo 5. januára 2020.

     

    - Reklama -